Geluk volgens de positieve psychologie

Coaching en Positieve psychologie

De positieve psychologie is een relatief jonge stroming binnen de psychologie. Wat mij er zo in aanspreekt is dat er niet gekeken wordt wat er allemaal mis is met jou, maar naar hoe je gelukkiger kunt worden. Eindelijk eens een positieve blik in de psychologie, dus 😉

Coaching en Positieve psychologie

Levenskunst en geluk

Er zijn uiteraard vele filosofische, religieuze, spirituele en andere wegen naar geluk. Geen enkele daarvan is in wezen “beter” dan de andere. Sommige zijn alleen korter omdat ze minder omwegen maken en beter bij je passen.  Het enige echte criterium is of ze tot de wijsheid leiden die op haar beurt tot echt geluk leidt. Echt geluk, ongeacht hoe je dit definieert, toont zich in ieder geval in onverstoorbaar mededogen en vriendelijkheid. Wijsheid, mededogen en vriendelijkheid zijn de handtekening van geluk. Onverstoorbaarheid is de test
, dit is ware levenskunst!

Positieve psychologie

Positieve psychologie onderzoekt wat mensen gelukkig maakt. Dit in tegenstelling tot de klassieke psychologie waarbij vooral gekeken wordt wat er niet goed gaat. Uit wetenschappelijk onderzoek van de positieve psychologie blijken een aantal zaken belangrijk voor je geluksgevoel, dit zijn o.a.:

Wie je bent

Het geloof in een onveranderlijke aard of karakter is een veel voorkomende beperkende overtuiging. Niemand kent zichzelf in al zijn mogelijkheden. Je bent immers voortdurend in evolutie en ontwikkeling. Je weet alleen welke mogelijkheden je tot nu toe gerealiseerd hebt en welke gewoonten en automatismen je tot dusver hebt aangenomen. Dat lijkt je zogenaamde aard of karakter. Maar dat is alleen wie je tot nu geweest bent, niet wie je nog kunt zijn.

Eigenwaarde

De meest gehoorde beperkende overtuiging is: “Ik ben niet goed genoeg.” MĂ©Ă©r heb je in feite niet nodig: deze overtuiging volstaat om van je leven een puinhoop te maken. Elk mens heeft echter een intrinsieke, bij jou horende eigenwaarde. Die eigenwaarde is er en zal er altijd zijn, ook als je er niet meer in gelooft of denkt ze te zijn kwijtgeraakt. Niets wat in het leven gebeurt of wat anderen doen of zeggen, kan iets aan je eigenwaarde veranderen. Je eigenwaarde hangt niet af van het oordeel of het gedrag van anderen.  Zij kan niet verloren gaan of door anderen afgenomen worden. Maar het is ook niet de taak van anderen ze op peil te houden.

Anderen

De reacties van anderen op wat jij doet en zegt, zijn alleen maar de meningen en reacties van anderen. Hun reacties, gedragingen en opmerkingen zijn van hen en zeggen heel weinig over jou. Je bent niet verantwoordelijk voor de gevoelens of meningen van anderen en je hoeft die ook niet te begrijpen. De anderen zijn net zo vrij als jij.

Oorsprong van gedrag

Elk gedrag is het gevolg van een keuze. Achter elk gedrag moet een bepaalde logica zitten, of we ons daar nu van bewust zijn of niet. Anders zouden we het niet doen. Het enige wat je moet “begrijpen” is dat elke keuze die je ooit gemaakt hebt, altijd de beste keuze was die je op dat ogenblik kon maken op grond van en binnen het kader van de kennis, de overtuigingen en de verhalen die je op dat ogenblik had en van de mogelijkheden die je op dat ogenblik kon zien. Er zijn geen problemen, fouten of mislukkingen. Er zijn alleen gevolgen van keuzen en kansen om iets te leren. Lessen die niet geleerd worden, zullen gewoon terugkomen tot ze geleerd zijn.

Positieve intentie

Elk gedrag heeft een doel en wordt gemotiveerd door een positieve intentie, of we ons daar nu bewust van zijn of niet. Het maakt niet uit hoe je je gedrag later, met de wijsheid achteraf, kunt beoordelen. Er was altijd een positieve intentie.

Motivering tot verandering

Elk mens zoekt naar geluk. Zolang het leven redelijk werkt (zolang je er niet te veel last van hebt / pijn van hebt), zijn mensen zelden echt gemotiveerd om nieuwe ideeĂ«n te zoeken. Zodra er voldoende pijn is, gaan mensen op zoek naar “oplossingen”, d.i. ideeĂ«n en verhalen die aan de dingen betekenissen geven, waarmee ze weer een redelijke mate van geluk kunnen vinden. De DalaĂŻ Lama zegt: “Pijn is het leven dat tot je spreekt, op een manier die het best je aandacht trekt”.

Mogelijkheid tot creatie

Je huidige en vroegere gedrag bepaalt je verdere leven niet. Leven is op elk moment een creatief proces. Elk individu beschikt in zijn/haar eigen innerlijk over voldoende kracht en mogelijkheden om zichzelf te veranderen in de persoon die hij of zij wil zijn. Je kunt op elk moment kiezen hoe je je gedraagt, zonder dat je moet analyseren of begrijpen waarom je vroeger was zoals je vroeger was. Je kunt op elk moment je leven opnieuw creëren. De weg waarlangs je leven zich in het verleden heeft afgespeeld, bepaalt niet de weg en de doelstellingen die je in de toekomst kunt kiezen.

Geluk: Zelf aan het stuur

Niemand buiten jezelf is verantwoordelijk voor jouw geluk. Niemand heeft tot taak voor jouw geluk te zorgen. Echt geluk is ook meer dan het plezier van het hebben van dingen of het beleven van ervaringen: dat is een vluchtig en voorwaardelijk geluk. Echt geluk is een duurzame en onvoorwaardelijke innerlijke houding van geluk, een geluk van binnenuit, een geluk zonder reden.

Egmond

Geluk is niet iets kant-en-klaar. Het komt voort uit je eigen acties.

Alles in de praktijk heeft te maken met levenskunst. Contact met het stille plekje in je zelf, waar al het “weten”, alle creativiteit, inspiratie, liefde en vreugde is.Volledig in het hier en nu zijn en daardoor het leven ten volle kunnen leven. Wijsheid, mededogen en vriendelijkheid zijn de handtekening van dit echte geluk, dat ik levenskunst noem.
Spelend en dansend door het leven gaan is wat je leert.
Onverstoorbaarheid is de test.

LEES MEER

REINA JORDENS Coach | Bioloog | natuurcoach | burn out coach | wandelcoach

Natuurcoach

Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in mensen en wat ze drijft. Wat komen wij hier doen en wat is de zin van het leven? Daarbij heb ik altijd een bijzonder contact met de natuur ervaren. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik biologie ben gaan studeren en een “echte bioloog” ben geworden. Een ecoloog die graag buiten is en vol enthousiasme anderen daarin meeneemt.

Om behalve mijn levenservaring ook tools en technieken te kunnen inzetten ben ik opleidingen gaan volgen, zoals  een 2-jarige post-HBO registeropleiding Life coaching,Co-active coaching, een 4 jarige Raja Yoga docentenopleiding, Mindfulness, Kinesiologie, Vipassana meditatie en Natuur- en Milieueducatie (NME) aan de Universiteit Utrecht.

Coaching kan in de praktijk in Egmond Binnen plaatsvinden, maar ook in de natuurrond Alkmaar (Egmond, Bergen, Castricum, Heemskerk en Heiloo). In overleg is het ook mogelijk op een andere locatie. Behalve coaching, geef ik ook mindfulness, yoga en haptomische massage.

Wil je meer weten over mij? Kijk dan hier.

Wil je meer weten? Bekijk de website, of neem vrijblijvend  contact met mij op. Een kennismakingsgesprek is gratis.

Kort: Wat is positieve psychologie?

Grondlegger positieve psychologie. Er is Nederlandse ondertiteling (klik op het blokje onder aan het filmpje en selecteer Nederlands).

Natuurcoach Alkmaar, natuur coach, wandel coach, stress coach, burn out coach, mindfulness coach, Egmond, Heiloo, Castricum, Bergen, Heemskerk
Natuurcoaching
Mindfulness Egmond
Mindfulness
yoga coach, stress coach, burn out coach, mindfulness coach, natuur coach, Alkmaar, Egmond, Heiloo, Castricum, Bergen, Heemskerk
Yoga
Stress coaching
Stress en burnout
Massage Egmond
Massage
Egmond zee
Inspiratie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *