Mijn coachingsmethoden

Mijn belangrijkste “coachingsinstrument” ben ik zelf. Door de juiste vragen te stellen, te motiveren en te stimuleren breng ik jou in beweging. Zie ook Coaching. Hier vertel ik je meer over coachingsmethoden die ik gebruik.

Coachingsmethoden

Naast mijn ervaring heb ik ook een aantal methoden en werkwijzen die ik kan inzetten, afhankelijk van wie jij bent en wat bij jou en je vraag past. Dit zijn:

Lifecoaching

Lifecoaching onderzoekt drie wezenlijke levensvragen: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Het doel van dit onderzoek is het vergroten van het levensgeluk. Iemand die gelukkig is, ervaart het leven voortdurend als een uitdaging: voor hem is het leven opwindend, avontuurlijk en inspirerend. Toch is het niet eenvoudig om gelukkig te zijn. In de eerste plaats vereist het veel zelfkennis en innerlijke vrijheid. Bovendien kan het geluk verstoord worden doordat je het verkeerde werk doet, ongezond leeft, met verkeerde mensen omgaat, te weinig voor jezelf opkomt of onverwerkte ellende uit je verleden met je meedraagt. Life Coaching is erop gericht deze gelukverstorende factoren te onderkennen en het leven zodanig te ontwerpen of te ‘restylen’ dat er optimaal geluk ontstaat.

Co-active Coaching

Met behulp van het Co-Active coachingsmodel en met diverse coachingsvaardigheden worden drie wezenlijke coachingsvraagstukken behandeld: Fulfillment (Wat geeft vervulling?), Balance (Krachtige keuzes) en Process (Inzicht coachee in eigen gevoelens). De methode gaat er van uit dat de coachee alles in huis heeft om zelf richting te geven aan leven en werk en hier krachtige keuzes in kan maken.

Natuurcoaching

Natuurcoaching is een vorm van coaching waarbij de natuur actief wordt ingezet. Al wandelend ga je aan de slag met de vraag die je bezighoudt. Als natuurcoach gebruik ik de natuur als spiegel, metafoor en inspiratiebron. Alles wat zich onderweg voordoet is aanknopingspunt en illustratie van jouw proces. Je kunt letterlijk nieuwe wegen inslaan en nieuwe horizonten ontdekken. Hierdoor doe je inzichten en ideeën op die je helpen om eigen antwoorden te vinden. Wandelcoaching in de natuur vindt plaats rond Alkmaar (Egmond, Bergen, Castricum en Heiloo). Op verzoek kan dit ook elders plaatsvinden. Meer info.

NLP Coaching

NLP (Neurolinguïstisch programmeren) is de benaming voor een trainings- en coachingsmethode waarbij je leert gedachten, gevoelens, overtuigingen en gedragingen beter op elkaar af te stemmen. Met NLP breng je balans aan in emotionele en rationele overwegingen, waardoor je besluiten niet alleen intuïtief, maar ook structureel leert nemen. Communicatie is daarbij het sleutelwoord. Door bewuster om te gaan met waarnemingen en gedachtepatronen verloopt niet alleen je communicatie met anderen effectiever, maar krijg je ook meer grip op jouw eigen stemmingen, gedachten en gedragingen.

Mindfulness

Door Mindfulness of aandachtstraining leer je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties te observeren met een milde en open aandacht. Je ervaart dat je invloed hebt op hoe je hierop reageert. Op deze manier doorbreek je het patroon van alsmaar doorgaan, geleefd worden, wat vaak de oorzaak van stress is. Meer info.

Yoga

Yoga Coaching is gericht op de fysieke, mentale, emotionele, sociale en spirituele gezondheid. Ik gebruik de methode van de raja yoga, de klassieke vorm van yoga met 8 stappen. Meer info.

Ademhaling

Diverse ademhalingstechnieken uit de yoga en het boek “Verademing” van Bram Bakker en Koen de Jong. Ademhalingstechnieken en yoga worden ingezet om je te helpen meer lichaamsbewustzijn te ontwikkelen, stress en emoties los te laten, het zelfvertrouwen te versterken en de vitaliteit te verhogen.

Kinesiologie / Touch for Health

Door spiertesten kunnen je blokkades op fysiek, emotioneel en energetisch niveau opsporen en neutraliseren. Met toegepaste kinesiologie herstelt het natuurlijke evenwicht tussen lichaam en geest, zodat heling kan plaatsvinden.

Positieve psychologie

In de jaren negentig is er een nieuwe tak van wetenschap ontstaan: de positieve psychologie. Voor het eerst in de geschiedenis werd het onderwerp ‘geluk’ wetenschappelijk onderzocht door deze nieuwe stroming. Voorheen was dit onderwerp voornamelijk het gebied van filosofie en religie. Door de praktische toepassing van positieve psychologie kun je je algehele geluksgevoel verhogen. Meer info.

Geweldloze communicatie

Het model van verbindende communicatie is ontwikkeld door de Amerikaan Marshall Rosenberg. Dit model introduceert een communicatiestijl die helderheid en duidelijkheid voorstaat en onbedoelde agressie uit de taal weghaalt. Veel relatieproblemen of spanning binnen werkrelaties zijn op te lossen door te kijken naar de communicatie onderling. We bedoelen iets goed, maar het komt er soms zo rottig uit. De ander kan ons totaal misinterpreteren. Voor je het weet, verziekt dit de sfeer en is er sprake van een misvatting. Dit kan op zijn beurt zorgen voor een energielek.

De een voelt zich gekwetst of beledigd en de ander weet zich van de prins geen kwaad. Diegene verwondert zich vervolgens over de kille houding van de ander. Zo kan een ongemakkelijke situatie snel tot een conflict uitgroeien. Het principe van de verbindende communicatie is simpel. De toepassing vraagt wat meer inzet, maar het levert enorm veel ruimte en ontspanning op. Bovendien is het sfeerverhogend en verhelderend.

EFT, Emotional Freedom Technique

EFT is een techniek die gemakkelijk aan te leren is en die een prachtige zelfhelpmethode kan zijn voor mensen die daarvoor de discipline en motivatie kunnen opbrengen. Het is toepasbaar op stress, pijn, piekeren, lastige gewoonten zoals overeten of nagelbijten, herstel van ziekte, onduidelijke klachten, angsten zoals hoogtevrees, spinnenangst en vliegangst. Dit zijn allemaal slechts voorbeelden. EFT kan heel veel belemmeringen aanpakken.

Elke sterk geladen herinnering of angst is een verstoring van het meridiaanstelsel. Dit stelsel laat zich omschrijven als een fijn-energetisch web van energielijnen in je lichaam. Acupuncturisten werken hier bijvoorbeeld mee. Door op de eindpunten van de meridianen te ‘tappen’ – kloppen met de vingers – in combinatie met een bepaalde focus, ontlast je het immuunsysteem. Stress, angst of een beperkende gewoonte kan uit het lichaam verdwijnen. Het kan een enorme steun zijn in de verwerking van spanning. Voor meer informatie kun je kijken op: EFT

Spelcoaching

In sommige gevallen kan het heel ondersteunend zijn om gesprekken of presentaties voor te bereiden in een ‘bijna echte’ situatie. Relatiegesprekken, presentaties, een spannend gesprek met je baas of bijvoorbeeld een lastige boodschap aan het personeel. Het is een snelle manier om de zwakke plekken van een tekst of gesprek boven tafel te krijgen. Ook spannende gebeurtenissen worden bekend terrein als je het een paar maal hebt doorlopen.

Bodydrumrelease

BodyDrumRelease is een techniek die is geïnspireerd door o.a massage, cognitieve gedragstherapie NLP, hypnose, en EMDR. Bij de methode trommel je afwisselend op de linker-en rechterhelft van jouw lichaam. Jij concentreert je op een gedachte, emotie of spanning. Het effect van deze methode is dat je diep ontspannen raakt. Je stimuleert je beide hersenhelften en er ontstaat een verruimd bewustzijn. Hierdoor kom je beter in contact met jouw gevoel en wordt je intuïtie scherper.

Het woord Release heeft een aantal betekenissen: loslaten, bevrijden, vrijlaten en vrijgeven. Daarnaast betekent het ook ontspanner, afstand doen of ontheffen van iets. En dat is exact wat er optreed: je laat stress los, je raakt bevrijd van negatieve gedachten en remmingen. Onderdrukte emoties, diepe behoeftes en nieuwe inzichten worden vrijgegeven en je onstpant.

Body Drum Release is een heel krachtige methode en erg geschikt om snel inzichten te krijgen over datgene wat je belemmert.

Visualisatietechnieken

Visualisatietechnieken scheppen een verdieping en verruiming in het bewustzijn. Daardoor krijgt je meer contact met je gevoel, stimuleer je je creativiteit en intuïtie en ontstaan er heldere inzichten.

Voice Dialogue / Deelpersoonlijkheden

De menselijke persoonlijkheid bestaat uit een aantal deelpersoonlijkheden of ‘ikken’ waarmee je verschillende rollen speelt in het dagelijks leven. Je herkent die verschillende ikken met name tijdens innerlijke conflicten. Daarom is het van belang om de verschillende ikken en rollen goed te leren kennen.

G-Schema

Het G-Schema is een hulpmiddel dat helpt om erachter te komen welke (onbewuste of automatische) gedachten ertoe leiden dat een bepaalde gebeurtenis bepaalde gevoelens bij je wakker roept. Deze gevoelens leiden tot bepaald gedrag en dat gedrag leidt weer tot bepaalde gevolgen. Het G-Schema ziet er als volgt uit:

Gebeurtenis -> Gedachten -> Gevoelens -> Gedrag -> Gevolgen

Kernkwadranten

Een goede manier om je sterke en je zwakke punten helder te krijgen, is om je kernkwaliteiten en kernkwadranten in kaart te brengen (Daniel Ofman). Dit is een veelgebruikte, heldere en toegankelijke methode die je ook kunt gebruiken om conflicten met anderen te analyseren.

The Work van Byron Katie

The Work van Byron Katie is een simpele en krachtige methode om beperkende overtuigingen en stressvolle gedachten op te sporen en te onderzoeken. Het is een methode waarbij je denken helder wordt en je hart zich opent.

The Work van Byron Katie is een simpele en krachtige methode om beperkende overtuigingen en stressvolle gedachten op te sporen en te onderzoeken. Het is een methode waarbij je denken helder wordt en je hart zich opent.

REINA JORDENS Coach | Bioloog

Coach in Egmond

Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in mensen en wat ze drijft. Wat komen wij hier doen en wat is de zin van het leven? Daarbij heb ik altijd een bijzonder contact met de natuur ervaren. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik biologie ben gaan studeren en een “echte bioloog” ben geworden. Een ecoloog die graag buiten is en vol enthousiasme anderen daarin meeneemt.

Om behalve mijn levenservaring ook tools en technieken te kunnen inzetten ben ik opleidingen gaan volgen, zoals  een 2-jarige post-HBO registeropleiding Life coaching,Co-active coaching, een 4 jarige Raja Yoga docentenopleiding, Mindfulness, Kinesiologie, Vipassana meditatie en Natuur- en Milieueducatie (NME) aan de Universiteit Utrecht.

Coaching kan in de praktijk in Egmond Binnen plaatsvinden, maar ook in de natuurrond Alkmaar (Egmond, Bergen, Castricum, Heemskerk en Heiloo). In overleg is het ook mogelijk op een andere locatie. Behalve coaching, geef ik ook mindfulness, yoga en haptomische massage.

Wil je meer weten over mij? Kijk dan hier.

Kennismakingsgesprek

Wil je meer weten, neem dan contact op voor een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek. In dit gesprek bespreken we je doel en adviseer ik je over het aantal te volgen sessies. Neem contact op via 06 37 22 58 88, of info@reinajordens.nl of via het contactformulier.

NATUURCOACHING
Natuurcoaching
AANBIEDING
Stress en burnout
YOGA
Raja Yoga
MINDFULNESS
Mindfulsness
massage Egmond
Massage

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.