Ga naar de inhoud

individueel in en met de natuur

Mindfulness

Vindt door Mindfulness rust, concentratie en creatieve oplossingen door een open, milde houding. Geniet volledig van het leven, door het hier en nu te accepteren en te beleven.

 • Heb je last van stress, of burn out?
 • Heb je veel gedachten?
 • Word je geleefd en doe je veel dingen onbewust
 • Ben je niet tevreden, of heb je een kort lontje?

 

Als jij de behoefte voelt en steun nodig hebt bij verandering in je leven, nodig ik je graag uit voor een heerlijk Mindfulness coachings wandeling in het Noordhollands Duinreservaat, of op verzoek elders.

Individuele Mindfulness

 • Heb je al eens een cursus mindfulness  gevolgd, maar het is weggezakt?
 • Kom je er niet meer aan toe?
 • Wil je liever niet deelnemen aan een groepstraining?
 • Doe je liever een kort traject?
 • Wil graag mindfulness in de natuur leren?

Ook dan kun je met mindfulness aan de slag gaan. Ik geef mindfulnesstrainingen op individuele basis, die ik afstem op jouw persoonlijke situatie.

Mindfulness training rond Alkmaar

De training vindt plaats in de natuur rond Alkmaar, Egmond, Bergen, Castricum, Heiloo, Heemskerk, of Schoorl. Of op verzoek elders Het in de natuur beoefenen van mindfulness is een zeer krachtige aanvulling. Het is als fietsen met wind mee. In de natuur gaat Mindfulness bijna vanzelf.

Wat is Mindfulness?

Mindfulness is het trainen van je bewustZIJN in het hier en nu. Het is dus eigenlijk niet MindFULL, maar MindLESS. Door je aandacht volledig naar het hier en nu te brengen stopt het denken aan verleden of toekomst. Dit stopt de gevoelens die dit met zich meebrengt als zoals angst, boosheid, frustratie of verdriet. Bovendien brengt het je aandacht volledig naar het huidige moment, waardoor je je beter gewaar bent van wat je nu voelt en wat je zintuigen ervaren. Dit ontspant en biedt ruimte voor creativiteit. Het haalt je uit de “automatische piloot” en zorgt er voor dat je werkelijk contact krijgt met je zelf en je omgeving. “Aanwezig zijn in het hier en nu”.

Opmerken wat je voelt, ruikt, hoort, ziet en proeft. Mindfulness is het tegenovergestelde van steeds maar “druk, druk , druk” en doorrennen op de automatische piloot. In plaats daarvan vertraag je je levensritme even. Je komt dichter bij je gevoel, zonder erover te oordelen of er direct gevolg aan te hoeven geven. Je aanvaardt de situatie zoals hij is. Door je daarin te trainen, leef je intenser en kun je je tegelijkertijd makkelijker ontspannen. Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van Mindfulness zegt daarover: “Mindfulness betekent: aandacht geven, op een bepaalde manier, gericht, in het hier en nu, niet (ver)oordelend”.

Doe niets om er maar snel van af te zijn. Maar doe alles wat je doet op een relaxte manier, met al je aandacht. Geniet van het één zijn met wat je doet.

Waarom Mindfulness?

Mindfulness is een wetenschappelijk bewezen werkende methode (Kabat-Zinn) om stress, angsten en vermoeidheid te verminderen en beter om te kunnen gaan met tegenslagen. Het helpt om inzicht te krijgen in welke denkgewoonten onnodig ellende veroorzaken en wat je daaraan kunt doen!

Is Mindfulness iets voor jou?

Als jij opnieuw wilt leren kijken naar jezelf, je gedachten, je waarden en normen dan is een Mindfulness training iets voor jou. Ook als je gewoon wat gelukkiger zou willen zijn, of je leven wat makkelijker zou willen maken is deze training geschikt voor jou. Mindfulness is voor iedereen die het aanspreekt. Je hoeft er niks voor te kunnen, gewoon met open en nieuwsgierige aandacht in de training stappen is genoeg.

De training nodigt je uit om het leven onder ogen te zien zoals het zich voordoet en daarmee om te gaan op een manier die goed voor jou is.

Wat doet Mindfulness?

Ontspannen met mindfulness

Ontspanning van lichaam. Lichaam en geest zijn één. Als de geest gespannen is vanwege vervelende gedachten, raakt het lichaam ook gespannen. Waarom raakt je lichaam gespannen als je onder stress leeft?

Je lichaam reageert op stress door automatisch een aantal reacties te veroorzaken, je lichaam maakt zich op om te vechten of te vluchten. Er gaat veel energie door je lichaam. Je lichaam weet niet wat het met die energie moet doen, waardoor je verkrampt. Let op: Ontspanning is NIET het doel van Mindfulness. Dankzij Mindfulness kun jij je bewust worden van deze spanning en waar deze spanning zich in het lichaam bevindt.

Contact met je Zelf

Weer in contact komen met je Zelf. Als kind stond je waarschijnlijk in goed contact met je lichaam. Wanneer je ouder wordt leer je om meer je hoofd te gebruiken en minder je lichaam. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar, zij geven als het ware berichten aan elkaar door.

De hersenen geven signalen door aan het lichaam, en het lichaam geeft signalen door aan de hersenen. Wanneer je geest het heel druk heeft met allerlei gedachten kan het zo zijn dat je brein de signalen van het lichaam niet of nauwelijks opmerkt, met als gevolg dat je niet meer goed voor jezelf zorgt.

Gezonder

De oefeningen stimuleren het immuunsysteem. Als er iets mis is in het lichaam, rekent het immuunsysteem normaal af met deze aandoeningen. Stress heeft invloed op je immuunsysteem, het functioneert minder goed.

Door het beoefenen van Mindfulness kun je kleine veranderingen in het lichaam waarnemen. Bij de eerste signalen van uitzonderlijke stress kun je je hiervan actief bewust worden. Je kunt het stressniveau beïnvloeden.

Pijn verminderen

Bij het voelen van pijn is het een heel natuurlijke reactie om pijn uit te willen bannen. Als je echter met je aandacht naar de pijn gaat en erkent dat deze er is begin je het verschil te begrijpen tussen fysieke en psychologische pijn.

De fysieke pijn is het gevoel van pijn ergens in je lichaam; de psychologische pijn is de angst, stress of frustratie die hierdoor worden veroorzaakt. Door het beoefenen van Mindfulness kun je de psychologische pijn loslaten, zodat alleen de fysieke pijn overblijft. Dit is niet makkelijk, maar door te oefenen gaat dit steeds beter.

Wat kun je bereiken met Mindfulness?

 • Bewustzijn van je gedachtenpatronen en inzicht in je gedachtenpatronen, je reacties, je handelen, je emoties en gemoedstoestanden. Daardoor krijg je de bewuste keuze om daar anders mee om te gaan)
 • Volledig aanwezig zijn in het hier en nu, waardoor je meer kalmte en rust ervaart.
 • Afstand nemen van je problemen.
 • Het leven makkelijker leven, je geniet bewuster en intenser.
 • Balans: je houdt meer energie over.
 • Betere vaardigheden om met stressvolle situaties om te gaan.
 • Betere concentratie.
 • Minder piekeren.

 

Zoals je ziet zijn er genoeg redenen om Mindfulness te gaan beoefenen. Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op en maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

In het nu ben je altijd gelukkig. Als je niet gelukkig bent, ben je niet in het nu.

Jon Kabat-Zinn

error: Content is protected !!