Meteen naar de inhoud

Compassietraining in de natuur

Natuurcoach Egmond logo

Compassietraining

Compassietraining: VAN MINDFULNESS NAAR HEARTFULLNESS Leren leven vanuit je hart, met een compassievolle kijk naar jezelf en anderen. Compassie training ook wel Mindfulness-Based Compasioned Living (MBCL) is een verdieping voor wie al een mindfulness cursus heeft gevolgd.

Compassietraining
wat is het?

Je gaat leren van leven met open aandacht ook naar leven vanuit een milde, vriendelijke, liefdevolle aandacht. Je leert een liefdevolle, naar binnen gerichte houding van welwillendheid en vriendelijkheid naar jezelf en naar anderen. Gesprekstherapieën geven inzicht, maar bereiken soms onvoldoende het gevoelsniveau. Juist dan kan compassietraining helpen.

Compassietraining Egmond

Wat doe je tijdens de compassietraining?

Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van verschillende oefeningen: visualisatie, reflectie, meditatieoefeningen en de natuur. De training is op individuele basis en vindt plaats in de natuur rond Alkmaar.

Wegen naar zelf compassie

Er zijn vijf wegen naar zelf compassie. Welke weg je kiest hangt af van je persoonlijke voorkeur en voorgeschiedenis. Je kunt ze ook alle vijf bewandelen. Het maakt niet uit, elke weg opent je hart en voert je naar zelf compassie en daarmee naar een voller en beter leven.

 

1. Fysiek – de weg van het lichaam verzachten

Wanneer we stress hebben zetten we die stress vast in ons lichaam. Deze verhoogde spierspanning hoort bij de Fight, Flight en Freeze reaktie, die automatisch in ons lichaam optreedt. Door oefening kun je dit opmerken, ruimte geven en met zachtheid toestaan om weg te vloeien. In plaats van krampachtig te streven naar ontspanning, want dat geeft alleen maar meer spanning. Je leert met een houding van zelf compassie beter voor je lichaam te zorgen.

2. Mentaal – de weg van gedachten toelaten

Wanneer we allerlei niet helpende gedachten hebben, die ons vertellen dat we niet goed genoeg zijn, dat we het niet kunnen, of dat allerlei rampenscenario’s voorbijkomen, etc. kan dat behoorlijk stresserend werken en ons afhouden van de dingen die belangrijk zijn in ons leven. Als we die gedachten geloven en er geen afstand van kunnen nemen, worden we een speelbal van die gedachten. Je leert de gedachten op te merken, uit je automatische piloot te komen en van een afstandje met mildheid, liefdevol naar je gedachten te kijken, zonder ze vast te pakken, te beargumenteren, te stoppen, of gewoon maar te geloven. Je leert zien dat ze komen en gaan en dat je er niet perse iets mee hoeft, maar dat je een keuze hebt. Een keuze voor die dingen die belangrijk voor je zijn en waar jij en de mensen om je heen blij van worden.

3. Emotioneel – de weg van gevoelens omarmen

Kunnen we vriendschap sluiten met pijnlijke emoties? In plaats van met ze te vechten, of ze te vermijden, waardoor de pijn al maar groter wordt en ons leven ongemerkt veranderd in overleven. Je leert een goede ouder / vriend zijn voor je emoties. Ze hoeven niet weg, maar horen bij je leven (je menselijkheid). Je ziet ze, erkent ze en geeft ze de ruimte, je omarmt ze met mildheid en liefde. Je leert dat ze bij het leven horen en dat ze niet weg hoeven. Het klinkt misschien raar, maar juist dat maakt dat ze jouw leven niet meer beheersen, maar je juist kracht en pracht geven.

4. Relationeel – de weg van wezenlijk contact maken

De ander open, eerlijk en met compassie tegemoet treden vergt de moed om je kwetsbaarheid aan te durven gaan en te tonen. Je leert  vriendelijk en  behulpzaam naar een ander te zijn, zo wek je ook die gevoelens in jezelf op. En dit geldt niet alleen voor je omgang met andere mensen, maar ook met je zorgzame omgang met de natuur. Zo bleek uit een studie van Ellen Langer dat mensen met een nauwe zorgzame relatie met de natuur lichamelijk en geestelijk in een betere conditie waren en langer leefden.

5. Spiritueel – de weg van bewustzijn

Het gaat hier niet om godsdienst, maar om een andere manier van kijken. Je leert bewuster te zijn, ofwel je bewustzijn te vergroten. Door te oefenen en dingen te ervaren leer je met mildheid kijken, je leven niet meer zo vaak te (laten) lijden, maar zelf je leven te leiden en het mysterie van het leven te zien en je daarover te verwonderen. Spirituele zelfzorg is toegewijd zijn aan de waarden die je hart raken en je leven richting en vitaliteit geven.

Gratis kennismakings-gesprek

Wil je meer weten, neem dan contact op voor een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek. In dit gesprek bespreken we je doel en adviseer ik je over het aantal te volgen sessies. Neem contact op via 06-3722588, of info@reinajordens.nl of via het contactformulier.

Enkel met het hart kan men goed zien.
error: Content is protected !!