Ga naar de inhoud
Natuurcoach Egmond logo

Natuurcoach Reina

Register coach, bioloog, mindfulness- en yoga trainer​

Natuurcoach

Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in mensen en wat ze drijft. Wat komen wij hier doen en wat is de zin van het leven? Daarbij heb ik altijd een bijzonder contact met de natuur ervaren. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik biologie ben gaan studeren en een “echte bioloog” ben geworden. Een ecoloog die nu als natuurcoach werkt, graag buiten is en vol enthousiasme anderen in haar enthousiasme en verwondering meeneemt. Het is prachtig om te zien wat de natuur ook met anderen doet. Er komt een soort natuurlijke ontspanning over mensen, de ademhaling wordt rustig, de opmerkzaamheid groter en als vanzelf ontstaan er precies die dingen die iemand op dat moment nodig heeft. Werken als natuurcoach is eigenlijk heel makkelijk, omdat de natuur “meewerkt”.

Natuurcoach rond Alkmaar

Als natuurcoach geef ik nu natuurcoaching, workshops en mindfulness in de natuur rond Alkmaar en het Noord Hollands Duinreservaat (Egmond, Castricum, Heiloo, Bergen, Heemskerk, Schoorl), of op verzoek ook elders.

De natuur rond Alkmaar (het Noordhollands Duinreservaat, de stranden en de duinen van Egmond, Bergen, Castricum, Heemskerk, Schoorl en Heiloo) is een werkelijk prachtig natuurgebied. Waar ik elke dag nog heel blij van wordt. Het is een uniek stukje Nederlandse natuur, waar de invloeden van wind en zee en de mens door de eeuwen heen nog goed in het landschap te zien zijn. Meer dan 50% van alle soorten dieren en planten die in Nederland voorkomen,  bevinden zich in deze Noord-Hollandse duinen !

Natuurcoach alkmaar

Coach

25 jaar geleden ben ik in contact gekomen met een mentor/coach en heb ik de kracht ervaren van een goede coach.  Het werd mij steeds duidelijker dat dit is wat ik ook voor anderen wilde betekenen.

Opleiding

Om behalve mijn levenservaring en kennis van de natuur ook tools en technieken te kunnen inzetten ben ik opleidingen gaan volgen, zoals  een 2-jarige post-HBO registeropleiding Life coaching, een 4 jarige Raja Yoga docentenopleiding, Natuur- en Milieueducatie (NME) aan de Universiteit Utrecht, opleiding natuurgids bij het Natuurinstituut en opleidingen in Co-active coaching, Mindfulness, Kinesiologie en Vipassana meditatie.

Mijn visie als natuurcoach

Je bent en hebt al wat je zoekt: wees geluk en accepteer de wereld als je spiegel.

Mijn praktijk heet de Praktijk voor Levenskunst.  Alles wat ik doe heeft te maken met levenskunst. Contact met het stille plekje in je zelf, waar al het “weten”, alle creativiteit, inspiratie, liefde en vreugde is. Sommigen noemen het de Ziel, of het hogere Zelf, Atman, of Parusha, of gewoon “je gevoel volgen”. Levenskunst is in evenwicht zijn en blijven en vanuit dit evenwicht altijd in contact staan met dit stille plekje in je zelf. Volledig in het hier en nu en daardoor het leven ten volle kunnen leven, zonder bezig te zijn met het verleden of de toekomst. Wijsheid, mededogen en vriendelijkheid zijn de handtekening van dit echte geluk, dat ik levenskunst noem.
Spelend en dansend door het leven gaan is wat je leert.
Onverstoorbaarheid is de test.

Coachen in de natuur is voor mij zo vanzelfsprekend, zo natuurlijk, dat ik direct wist; dit is wat hoe ik wil coachen. Met veel plezier neem ik mensen mee de natuur in als natuurcoach. Dan zie ik ze ontspannen, beter hun zintuigen gebruiken en tot vaak bijzondere oplossingen en inzichten komen. Hoe belangrijk is de natuur voor ons? En hoe vaak zijn we de natuur in ons leven kwijt geraakt? Het is prachtig te zien hoe mensen die natuurlijke verbinding weer terugvinden.

Natuurcoach in en met de natuur

Als natuurcoach, die ook bioloog en natuurgids is, zoek ik bewust tijdens de coaching de verbinding met de natuur. Zelf voel ik ook deze diepe verbinding met de natuur. Ik weet ook veel van de natuur, waardoor ik veel zie en kan duiden. Hierdoor ga ook jij meer zien en begrijpen. Als wandelcoach in de natuur probeer ik de rust en ruimte die de natuur geeft overbrengen op jou. Waardoor je als vanzelf rustiger wordt en ruimte ervaart, zodat nieuwe inzichten kunnen ontstaan.

Natuurcoach: verbinding met je levenskracht

Je bent een onlosmakelijk onderdeel van de natuur. Ook jij bent gewoon een diertje en je lichaam reageert, vaak onbewust, direct op de natuur. Je voelt de enorme levenskracht als je in de natuur bent en bewust verbinding maakt met de natuur. Dan begint het ook bij jou weer te stromen, die levensenergie. Je komt in je natuurlijke flow van bewegen, groeien en veranderen. Dit zijn veel mensen verleerd, ze wandelen wel in de natuur, maar zijn vergeten zich met de natuur te verbinden. Een goede natuurcoach, helpt je die natuurlijke verbinding weer te herstellen.

Je natuurlijke spiegel

Door de natuur te observeren leer je jezelf observeren. Jezelf bewust waarnemen. Je ziet wat je denkt, voelt en doet en wat het effect is op jezelf en anderen. Tijdens het coachen in de natuur zie ik keer op keer dat degene die gecoached wordt, de coachee, als vanzelf naar iets toegetrokken wordt. Dat “iets” blijkt dan altijd wel symbool te staan voor een vraagstuk in het leven van die coachee en brengt hier een diep inzicht in. Als natuurcoach betrek ik de natuur heel actief bij het coachen. Daarbij helpt het mij als natuurcoach ook dat ik, als bioloog en natuurgids ook veel van de natuur weet.

Wandelcoach Alkmaar

Mijn belangrijkste “coachingsinstrument” ben ik zelf. Door de juiste vragen te stellen, te motiveren en te stimuleren breng ik jou in beweging. Zie ook Coaching.

Als natuurcoach kan ik de volgende methoden inzetten. : ACT, co-active coaching, lifecoaching, Yoga, ademhalingstechnieken, Mindfulness (Kabat Zinn, Tich Nath Hahn, Eckhart Tholle, Vipassana meditatie), NLP (Neurolinguistisch Programmeren), Kinesiologie,  Touch for Health, positieve psychologie, geweldloze communicatie, EFT (Emotional Freedom Technique),  Bodydrumrelease, G-schema’s, Visualisaties, the Work van Byron Katie en kernkwadranten. Zie ook mijn coachingsmethoden.

Draag dankbaarheid als een mantel en het zal elke hoek van je leven voeden. Waar het om gaat is hoe snel je doet wat je Ziel je ingeeft. Wat je zoekt, zoekt jou.
error: Content is protected !!