Ga naar de inhoud

Hoe vergroot ik mijn zelfvertrouwen?

Hoe vergroot ik mijn zelfvertrouwen?

Regelmatig komen er mensen bij mij met deze vraag. Dan zeg ik gefeliciteerd! Je hebt heel veel geluk, dat je met zelfvertrouwen worstelt.

Ik zal het je uitleggen. In de eerste plaats; je weet dat je last hebt van een gebrek aan zelfvertrouwen. En in de tweede plaats; er is een wetenschappelijk bewezen methode die werkt. Niet alleen voor problemen met zelfvertrouwen, maar ook voor andere problemen die op dezelfde manier werken. In mijn coaching leer je hoe je gebrek aan zelfvertrouwen is ontstaan en hoe je het kunt omzetten naar groei en transformatie.

Wat zou je doen als je meer zelfvertrouwen zou hebben, hoe zou je leven anders zijn?

Of je het nu gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst, perfectionisme, plankenkoorts, of onzekerheid noemt, de kans is groot dat je er een grote prijs voor betaalt. Denk er maar eens over na: Wat heb je opgegeven? Wat heb je gemist? Wat heb je niet gedaan? Welke kansen heb je voorbij laten gaan hierdoor?

Ik heb met veel mensen gewerkt die hun hoop, hun dromen en ambities hebben weggestopt, omdat ze “niet genoeg zelfvertrouwen hadden”. En dat is ontzettend jammer, al die gemiste kansen, doordat ze niet weten hoe zelfvertrouwen werkt.

Hoe vergroot een coach je zelfvertrouwen?

Het werkt niet zoals veel coaches je doen geloven; door visualisatie, zelf-hypnose, positieve affirmatie (positieve bevestiging), negatieve gedachten uitdagen, ontspannings technieken, boosten van je zelfvertrouwen, of “fake it till you make it”. Want al deze strategieën om je zelfvertrouwen te verhogen geven vaak op korte termijn wel bevrijding van angst, stress en onzekerheid, maar dit is meestal maar  voor korte duur.

Wat werkt dan wel op lange termijn?

De wetenschappelijk bewezen methode ACT – Acceptance and Commitment Therapy is een nieuwe psychologische methode, waarin coaching, theorie en mindfulness worden gecombineerd met wetenschappelijke inzichten. ACT wordt op vele gebieden toegepast, zoals bij angst, stress, boosheid en onzekerheid. Ik gebruik ACT al vele jaren en heb de methode voor meer zelfvertrouwen aangepast aan wat ik in mijn praktijk tegen kwam en wat werkte.

Hoe ziet een coachingstraject voor het vergroten van zelfvertrouwen er uit?

Als coach begeleid ik je naar meer zelfvertrouwen. Wij hebben gesprekken, ik daag je uit, geef je oefeningen, theorie en als jij dat wilt huiswerk, zodat je kunt oefenen. Want oefening baart kunst! Voor het vergroten van zelfvertrouwen gebruik ik de wetenschappelijk bewezen methode ACT.

9 stappen methode voor zelfvertrouwen van de Praktijk voor Levenskunst

Stap 1 is de vraag beantwoorden: Hoe zou mijn leven er uit zien als ik (meer) zelfvertrouwen had?

Stap 2 is begrijpen hoe zelfvertrouwen werkt. Tot nu
toe heb je alleen geleerd hoe het niet werkt, omdat je verkeerde ideeën
hebt meegekregen over zelfvertrouwen, wat het is en hoe je het krijgt.
Samen gaan we kijken naar wat zelfvertrouwen wel en niet is en hoe je
een eerste stap kunt zetten naar meer zelfvertrouwen.

Stap 3 is zien hoe je gedachten werken en begrijpen dat angst een heel normaal gevoel is, dat nodig is voor je overleving. Het gaat er om dat je je bewust wordt van je gedachten, je angsten en hoe ze werken.

Stap 4 is technieken leren en oefenen met loskomen van je gedachten, zonder ze weg te willen, te bagatelliseren, of je er door mee te laten slepen.

Stap 5 is begrijpen hoe emoties werken en hoe je emotioneel volwassen kunt zijn en op een helpende en helende manier om kunt gaan met je emoties.

Stap 6 is leren en oefenen hoe je dingen met volledige aandacht kunt doen. Dit zijn oefeningen uit de Mindfulness. Mindfulness is een staat van bewustzijn, openheid en focus. Wanneer je mindful bent, ga je volledig op in wat je doet en laat je als vanzelf niet helpende gedachten los en reageer je effectief vanuit wat er op dat moment gebeurt.

Stap 7 is ontdekken wat je echt belangrijk vindt in je leven. Wat zijn je waarden? Wie zijn belangrijk voor je? En hoe ga je nu om met die waarden en mensen? Wat zou je graag willen? Hoe ziet dat er uit?

Stap 8 is alle stappen integreren. Tot nu oefende je steeds met een bepaalde stap, nu combineer je ze. Je zet tegelijkertijd eerste stappen in de richting van een vervullend, vol en mooi leven.

 Stap 9 is het krijgen van handvaten om de geleerde vaardigheden een permanente plaats in je leven te geven. Hoe blijf je bij de les? Wat kun je doen om het vol te houden? Wat besluit je?

Coach en zelfvertrouwen

Een coachingstraject voor het vergroten van je zelfvertrouwen is een avontuur, een ontdekkingsreis. Op je reis zul je een nieuwe vaardigheden leren, die je zullen helpen het maximale uit je leven te halen. Met een methode die is gestoeld op de nieuwste psychologische inzichten. De vaardigheden helpen niet alleen blijvend tegen angst, stress en onzekerheid, maar helpen je ook op andere gebieden in je leven.

EIk daag je uit om te genieten van het proces van ontdekken. Te genieten van alles dat op je pad komt tijdens het coachingstraject en de rest van je leven. Begin vandaag met de eerste stap en maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!