Ga naar de inhoud
Ademhalingsoefening stress en burn-out

Ademhaling

Door je ademhaling ‘objectief ’ te observeren kom je erachter wanneer gezonde spanning omslaat in ongezonde stress. En als je eenmaal goed kunt voelen wanneer je jezelf voorbij rent, kun je dit met ademhalingsoefeningen corrigeren.

Ademhalingsoefening stress en burn-out

Je kunt sneller ademen, maar ook langzamer, of zelfs je adem inhouden, of vergeten te ademen als je praat. Adem je lang verkeerd, dan ontstaat een ongezonde blijvende spierspanning, waardoor je lichaam (en daardoor ook je geest) niet meer goed ontspant.  Dit kan leiden tot allerlei klachten zoals depressie, slaapklachten, ME, schildklierklachten, etc.. Door geconcentreerd en rustiger te ademen treedt ontspanning op. Doe je dit regelmatig gedurende de dag over een lange periode, dan verdwijnt de spierspanning en vaak ook de daar mee samenhangende klachten. Ademhaling heeft ook een positieve uitwerking op je geest, door het verlagen van stresshormonen en het tot rust brengen van je overactieve hersenschors.

Rempedaal en gaspedaal

Dat deel van je zenuwstelsel dat je niet bewust kunt aansturen; je autonome zenuwstelsel, bestaat uit twee delen; de sympathicus (actie, ofwel het gaspedaal) en de parasympathicus (rust en voeding, ofwel het rempedaal). Deze twee delen horen elkaar in evenwicht te houden. Bij langdurige stress en burnout is dit systeem uit evenwicht doordat de sympathicus (het gaspedaal) overheerst.

Hoe krijg je je “gaspedaal” en “rempedaal” weer in balans?
Het verlengen van je uitademing is een simpele manier om je “rempedaal” weer beter laten werken en zo je lichaam en geest te ontspannen.

Ademhalingsoefening tegen stress

  1. Adem twee keer diep in en verleng je uitademing.
  2. Leg een hand op je buik en een hand op je hartstreek.
  3. Adem naar de buik toe. Als je inademt voel je je buik uitzetten. Wanneer je uitademt zakt de buik weer in.
  4. Verleg nu je aandacht naar je hartstreek. Stel je voor dat je door je hart ademhaalt.
  5. Stel je voor dat bij je inademing de zuurstof binnenkomt, die je nodig hebt en dat bij je uitademing de afvalstoffen worden afgevoerd.
  6. Voel hoe elke ademhaling door je hart gaat. Kom hierna in contact met het gevoel van warmte, ruimte of liefde dat in je borst opkomt.
  7. Blijf met de buik ademen. Verleng je uitademing tot deze twee keer zo lang is als je inademing. Dus bijv. 5 tellen in, 10 tellen uit.
  8. Verleng je in- en uitademing als dat mogelijk is.

– Reina Jordens –

Egmond

Zie ook:
Anti-stress programma
Massage
Het verschil tussen stress en burn-out
Oefening: zelfmassage tegen stress en burn-out

Wil je meer weten over wat je kunt doen aan stress klachten als burnout en overspannenheid, bekijk dan het speciale anti stress programma, of neem  vrijblijvend contact met mij op. Behalve massage, geef ik ook coaching, mindfulness, meditatie en yoga in de omgeving van Alkmaar (Egmond, Bergen, Castricum, Heemskerk, Schoorl, Limmen en Heiloo).

Programma van 8 sessies individuele coaching, yoga, mindfulness en de natuur om van stress en burnout naar levenskunst te gaan.

Stress coaching

Veel werkgevers vergoeden de kosten van dit programma.
Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend  contact met mij op.

Massage in Egmond Binnen

In de praktijk in Egmond Binnen geef ik ontspannings massage en haptonomische massage.

anti stress massage

Contact

Neem contact op via 06-3722588, of info@reinajordens.nl of via het contactformulier.

Natuurcoach Alkmaar

Reina Jordens

Natuurcoach
Natuurcoaching
Mindfulness Egmond
Mindfulness
Yoga in de natuur
Yoga
Stress coaching
Stress en burnout
anti stress massage
Massage
Egmond zee
Inspiratie
error: Content is protected !!