Ga naar de inhoud
stress

Andere aanpak

Stress (overspannenheid) en burnout worden vaak in een adem genoemd. Ze zijn echter niet hetzelfde. Voor de aanpak van coaching is het belangrijk te weten wat er precies bij jou aan de hand is.

Wil je meer weten over wat je kunt doen aan stress klachten als burnout en overspannenheid neem dan vrijblijvend contact met mij op. Behalve coaching, geef ik ook mindfulness, meditatie,  yoga en massage in de omgeving van Alkmaar (Egmond, Bergen, Castricum en Heiloo).

Verschillen

Burnout kan het gevolg zijn van voortdurende stress, maar het is niet hetzelfde als te veel stress (overspannenheid). Stress heeft te maken met te veel: te veel drukgevende zaken die te veel van je vragen, zowel fysiek als mentaal. Echter, gestreste mensen kunnen zich nog wel voorstellen dat als ze alles weer onder controle kunnen krijgen, ze zich weer beter voelen.

Burnout, aan de andere kant, is niet genoeg. Letterlijk opgebrand zijn bekent je leeg en mentaal uitgeput voelen, geen motivatie meer hebben en het kan je allemaal niets meer schelen. Mensen zien vaak geen hoop of positieve verandering meer in hun situatie.

Als overmatige stress is als het verdrinken in verantwoordelijkheden, dan is burnout alsof er helemaal niets meer is. En terwijl je je er meestal wel bewust van bent dat je onder veelstress staat, merk je niet altijd op dat je in een burnout bent geraakt.

Overzicht

De onderstaande tabel geeft een overzicht van het verschil tussen stress en burnout.

Stress (overspannenheid)Burnout

Overbetrokken

Het kan je niets meer schelen

Emoties zijn over reactief

Emoties zijn afgevlakt

Gevoel van urgentie en
hyperactiviteit
Gevoel van hulpeloosheid en
hopeloosheid
Verlies van energie

Verlies van motivatie, idealen en hoop

Leidt tot angststoornissen                   

Leidt tot afvlakking en depressie

Primaire schade is fysiek

Primaire schade is emotioneel

Hoe weet je of je geen depressie hebt?

Bepaalde symptomen van burnout komen ook voor bij een depressie. Dit zijn onder andere: extreme uitputting, neerslachtigheid en weinig doen. Omdat de symptomen op elkaar lijken, is het belangrijk een goede diagnose te laten stellen. Als je twijfelt, ga dan even naar de huisarts!

Dit is heel belangrijk, want de behandeling van burnout is anders dan die van een depressie. Sommige kenmerken van burnout zijn echter heel specifiek voor burnout. Zoals bijvoorbeeld het vaak werkgerelateerd zijn van de problemen. In een depressie gaan negatieve gedachten en gevoelens niet alleen over werk, maar ook over alle andere gebieden in het leven. Andere typerende klachten bij depressie zijn onder andere; laag zelfbeeld, geen hoop en zelfmoordneigingen. Dit zijn geen typische symptomen van een burnout. Dus mensen met een burnout hebben niet altijd een depressie. Maar lopen wel een verhoogd risico op het krijgen van een depressie.

Wacht dus niet te lang voor je er iets aan gaat doen!

Egmond

Zie ook:

Anti-stress programma
Massage
Oefening: zelf-massage tegen stress en burnout
Oefening: zelfmassage tegen stress en burnout

Burnout wat is het? – Artikel over burnout

Wil je meer weten over wat je kunt doen aan stress klachten als burnout en overspannenheid, bekijk dan het speciale anti stress programma, of neem  vrijblijvend contact met mij op. Behalve massage, geef ik ook coaching, mindfulness, meditatie en yoga in de omgeving van Alkmaar (Egmond, Bergen, Castricum, Heemskerk, Schoorl, Limmen en Heiloo).

error: Content is protected !!