Grenzen stellen
Coachees zeggen me vaak dat ze grenzen willen stellen. Grenzen stellen aan vervelend gedrag, aan mensen die misbruik van ze maken. Hierachter zit de verkeerde veronderstelling dat mensen, gebeurtenissen en omstandigheden de schuld zijn van hun slechte gevoelens. Grenzen stellen geeft de valse hoop dat vervelende gevoelens kunnen worden voorkomen en dat zelfvertrouwen dan als vanzelf zal komen. Er leeft het verkeerde idee dat de ander verantwoordelijk is voor jouw gevoel en kan zorgen voor zelfvertrouwen. Dit is de wereld op zijn kop ! De enige plaats waar jouw gevoelens en jouw zelfvertrouwen vandaan komen, zijn je eigen gedachten. Jij bent de enige die van het leven een lijden, of een ware levenskunst kan maken!
Leren grenzen stellen
We leven in een zee van gebeurtenissen. Het leven ontvouwt zich, woorden worden gezegd, gebeurtenissen vinden plaats, mensen doen dingen en dit gebeurt overal om ons heen. Dan is er een “ons” met het idee dat ik in het middelpunt van alles sta. Je plaatst je zelf in het midden van al die gebeurtenissen met je gedachten, je creëert een relatie tussen jezelf en de inhoud van wat gebeurt. Hierdoor krijg je het idee dat dit invloed heeft op jouw geluk. Het idee dat je van jezelf hebt lijkt bescherming nodig te hebben tegen de “buitenwereld”…. vandaar het verlangen naar grenzen stellen. En leef je met het verkeerde idee dat al die gebeurtenissen in de “buitenwereld” je gevoel van welbevinden en geluk beïnvloeden. Op zo’n moment heb je het besef verloren van wat je werkelijk bent…. en heb je het idee dat alles er toe doet en dat je alles serieus moet nemen.
Grenzen stellen en gedachten
Het idee dat je van jezelf hebt is ontvankelijk voor gevoelens van angst, afwijzing, schaamte, verdriet en schuld. De mens die je denkt te zijn, die gemaakt is van leeftijd, conditionering en programmering, heeft constante bevestiging nodig, zodat het kan controleren en de schade aan zich zelf kan beperken, zodat de rust bewaard kan blijven. Simpel gezegd; wat je onrust geeft en wat jouw rust bewaard is hetzelfde; je gedachten!
Grenzen stellen, maar wie ben je echt?
Wat zou er gebeuren als je die gedachten om jezelf te beschermen zou loslaten? Je grenzen zou laten gaan? Wie is eigenlijk de vijand en waar is die dan? Wie je echt bent blijft onaangetast door externe gebeurtenissen en omstandigheden. Laat dat eens helemaal door je heen gaan. En kijk gewoon eens als een nieuwsgierige toerist naar je eigen gedachten. Dat zal heel verhelderend zijn!
Wie je echt bent is een kern van vredig gewaarzijn, dat wat helemaal in het hier en nu is. Je kunt het voelen als een stille krachtige energie. Wanneer je dat doet zul je met meer gemak en plezier door het leven gaan. Het is een soort innerlijke glimlach, een weten, een heerlijk geheim dat, wanneer alles om je heen raast en tiert, gewoon rustig zit en glimlacht, totaal onaangedaan door het lawaai.
Grenzen leren stellen
Grenzen stellen, laat je grenzen los!
Ik zeg niet dat je gedrag van andere moet accepteren dat jou of anderen fysiek schade berokkent, of dat zelf moet doen. Wat ik zeg is dat je psychologisch welbevinden, je gevoel van geluk en vrede, ongestoord kan blijven, wat anderen ook zeggen of doen. Blijf in contact met de wijsheid in je zelf en kies vanuit de plaats van toeschouwer of toerist, zo je wil, in plaats van vanuit een emotionele reactie. Zo ontwikkel je ware levenskunst ! Ik daag je uit: Er zijn geen grenzen, behalve die, die je jezelf oplegt. Beperk jezelf niet langer en laat je inspireren door de de grote soefische dichter Rumi.
Wat ik hier beschrijf is een andere manier van naar grenzen kijken. Dat wil niet zeggen dat je niet zo nu en dan grenzen moet stellen aan slecht gedrag van anderen. Of regelmatig over je eigen grenzen laat gaan. Of zelf over je eigen grenzen gaat, of over die van een ander.
Het eerste wat je dan moet leren is grenzen voelen, bij jezelf. Je lichaam is daarbij de ingang. Dat is altijd in het hier en nu en voelt haarfijn aan dat er een grens is overschreden. Met oefenen kun je dit leren.
Als je hebt geleerd die grenzen te voelen. Is het zaak actie te ondernemen. Hoe kun je dat op een liefdevolle manier doen. Dat kun je leren en oefenen met geweldloze communicatie.
Daarna leer je hoe je je grenzen los kunt laten en van het leven een ware kunst kunt maken!
Leren grenzen stellen leer ik je als coach in de natuur. Dit kan in de natuur rond Alkmaar (Egmond, Bergen, Castricum, Heemskerk, Schoorl en Heiloo). In overleg is het ook mogelijk op een andere locatie. Behalve coaching, geef ik ook mindfulness, yoga en haptomische massage.
Wil je meer weten over mij? Kijk dan hier.