Natuurgesprekken: Coaching in en met de natuur

Meer en meer wetenschappelijk onderzoek toont de gezondheidsvoordelen aan van het tijd doorbrengen in de natuur. Zou dit ook gelden voor coaching in de natuur? Het antwoord is een luid JA! Al sinds vele jaren coach ik mensen met vele verschillende methoden in de natuur en de resultaten waren altijd weer verbluffend.

Egmond winter

Maar wat doet de natuur dan? Hoe kan een natuurlijk omgeving coaching verdiepen en tot een bijzondere ervaring maken voor zowel coachee als coach?

Natuurverbinding zit in ons DNA

Onze verbinding met de natuur zit in ons DNA. Dit verklaart waarom we ons verbonden voelen met alle levende wezens. In 1984 beschrijft de bekende bioloog  Edward O. Wilson dit in “Biophilia”. Er is een intuitieve link tussen natuur en wel bevinden. Wilson observeerde dat de natuur op een unieke manier de menselijke mind / hersenen beinvloedde. Ook had het een grote invloed op begrijpen en gedrag. Andere onderzoeken tonen aan dat de bloeddruk en het stress hormoon cortisol worden verlaagd als we in de natuur zijn. En de activiteit van ons zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor rust en het opladen van onze “accu” neemt toe. Ja ik weet het, we voelen allemaal dat naar buiten gaan, de natuur in onze stress verlaagt en dat we ons beter voelen.

Te weinig vitamine N

Er is veel geschreven over de mens – natuur relatie. R. Louy, schreef in “the nature principle” dat de moderne maatschappij last heeft van natuur tekort syndroom en dat mensen meer naar buiten zouden moeten gaan om hun dagelijkse doses vitamine N op te doen.

Coachingsgesprek in de natuur

Wetend hoe goed we ons in de natuur voelen, geloof ik dat het belangrijk is de natuur in elk coachgesprek te betrekken. Of je nu wandelt en praat, een speciaal zitplekje zoekt, of werkt in een groen kantoor, coaching in de natuur heeft een aantal waardevolle voordelen.

De natuur biedt eindeloze mogelijkheden als je werkt met natuurlijke metaforen en symbolen, seizoenen, cycli, planten, dieren, aarde en water kunnen allen een bron zijn van informatie en de katalysator voor een doorbraak tijdens het coachingsproces. Vaak komt de natuur als bij toeval ter sprake. Soms kan een klein zuchtje wind, of een zoemende vlieg een inzicht geven of een antwoord op een vraag opleveren.

Effect van de natuur

In de natuur zijn zorgt als vanzelf voor stil worden in je hoofd. Tijdens het wandelen beweegt je lichaam en alles dat vast zit in je gedachten kan makkelijker bewegen en helder worden. Een gesprek dat in de natuur plaatsvindt biedt ruimte voor momenten van stilte en reflectie.

Oogcontact is niet altijd nodig tijdens het wandelen en praten, of kijkend naar een prachtig uitzicht. Dit maakt het makkelijker om moeilijke, gênante, of pijnlijke dingen te benoemen. In de natuur huilen is enorm bevrijdend en diep helend.

Wij zijn natuur

Buiten in de natuur beweeg je je letterlijk en figuurlijk buiten je eigen wereld en bekende paden. Je stapt buiten je normale routines en in een andere omgeving. Je onderzoekt verschillende paden die je helpen nieuwe horizons te ontdekken. Gedurende deze reis wordt je steeds ontvankelijker voor onbekende ervaringen, inzichten en innitiatieven.

Het is belangrijk dankbaarheid te voelen voor de natuur, waar jij onderdeel van bent. Wanneer je in de natuur bent ervaar je een diepgaander gesprek en een verandering van bewustzijn. Wanneer was de laatste keer dat jij een belangrijk gesprek in de natuur  had?

REINA JORDENS Coach | Bioloog | natuurcoach | burn out coach | wandelcoach

Natuurcoach Reina

Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in mensen en wat ze drijft. Wat komen wij hier doen en wat is de zin van het leven? Daarbij heb ik altijd een bijzonder contact met de natuur ervaren. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik biologie ben gaan studeren en een “echte bioloog” ben geworden. Een ecoloog die graag buiten is en vol enthousiasme anderen daarin meeneemt.

Om behalve mijn levenservaring ook tools en technieken te kunnen inzetten ben ik opleidingen gaan volgen, zoals  een 2-jarige post-HBO registeropleiding Life coaching,Co-active coaching, een 4 jarige Raja Yoga docentenopleiding, Mindfulness, Kinesiologie, Vipassana meditatie en Natuur- en Milieueducatie (NME) aan de Universiteit Utrecht.

Coaching kan in de praktijk in Egmond Binnen plaatsvinden, maar ook in de natuur rond Alkmaar (Egmond, Bergen, Castricum, Heemskerk, Schoorl en Heiloo). In overleg is het ook mogelijk op een andere locatie. Behalve coaching, geef ik ook mindfulness, yoga en haptomische massage.

Wil je meer weten over mij? Kijk dan hier.

Kennismakingsgesprek

Wil je meer weten, neem dan contact op voor een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek. In dit gesprek bespreken we je doel en adviseer ik je over het aantal te volgen sessies. Neem contact op via 06-3722588, of info@reinajordens.nl of via het contactformulier.

Meer over natuurcoaching

Meer over coaching

Natuurcoach Alkmaar, natuur coach, wandel coach, stress coach, burn out coach, mindfulness coach, Egmond, Heiloo, Castricum, Bergen, Heemskerk
Natuurcoaching
Mindfulness Egmond
Mindfulness
yoga coach, stress coach, burn out coach, mindfulness coach, natuur coach, Alkmaar, Egmond, Heiloo, Castricum, Bergen, Heemskerk
Yoga
Stress coaching
Stress en burnout
Massage Egmond
Massage
Egmond zee
Inspiratie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *