Voorbij het denken
Wist je dat je wel zo’n 80.000 gedachten op een dag hebt? En dat de meesten daarvan totaal geen “nut” hebben? Pfff, als ik er al aan denk, raak ik al vermoeid. Hoe kom je zo aan echt leven toe, als je de hele tijd in gedachten bent?
Kun je dan die gedachten uitzetten?
Ja, dat kan als je lang en intensief met yoga bezig bent. Voor de meeste mensen is dit echter niet haalbaar. Wat dan te doen? Want met al die gedachten kom je aan leven niet toe. Al die gedachten geven bovendien vaak ellende. Ze gaan over het verleden en jij voelt pijn, alsof het nu aan het gebeuren is. Of ze gaan over de toekomst, je maakt je zorgen, je denkt aan dingen die misschien wel nooit gaan gebeuren. Ondertussen gaat het echte leven, in het hier en nu, aan je voorbij en voel jij je somber. Je bent een “slachtoffer” van je gedachten, zonder dat je het doorhebt.
Kun je er positieve, helpende gedachten tegenover zetten?
Dit is een theorie die in de psychologie veel wordt aangehangen. Maar wat gebeurt er als je dat doet? Je gaat gedachten tegenover gedachten zette. Kortom, je krijgt nog meer gedachten. Wha!!! Nog minder leven en ondertussen geloof je het diep van binnen toch niet echt.
Als je begrijpt waar je gedachten vandaan komen, houden ze dan op?
Dit is de basis van de psychologie en psychotherapie. De gedachte is dat als je maar begrijpt waar je storende gedachtenpatronen, je angsten vandaan komen, je er geen last meer van hebt. Helaas, werkt ook dat niet. Ik ken een psychotherapeut die zelf 1 jaar lang iedere week intensief in psycho-analyse is geweest. Zij vertelde mij; “Reina, ik weet precies hoe alles zit bij mij, maar ik kan er niets mee.” Wat er gebeurt is dat je controle zoekt, in de vorm van verhalen, over je zelf, je gedachten, emoties en gedrag. Als je het maar begrijpt, dan is het niet overweldigend en onder controle te houden. Maar het blijft maar een verhaal en het geheugen is bewezen selectief, je ziet wat je graag wilt zien. Al die verhalen zijn ook weer gedachten en zetten je vast als product van je verleden. En ook dit is weer denken.
Wat helpt dan wel?
Dat begint met te beseffen dat je gedachten hebt, maar ze niet bent. Je hoeft niet domweg naar al die gedachten te luisteren en ze serieus te nemen. Ze jouw leven te laten bepalen. Je leert door verschillende oefeningen, vervolgens wat afstand te nemen tot jouw gedachten. Je kijkt er naar, maar luistert en handelt er niet zomaar naar. Als je dat doet zul je merken dat er ruimte ontstaat, dat je je lichter voelt. Je komt zelf meer aan het stuur van je eigen leven.
Waar luister je dan wel naar?
Je verstand
Op school leren we dat alleen kennis telt die te beredeneren is. Je moet er “met je verstand” bij kunnen. Maar pas als je ziet dat de aannames waarmee je hebt gewerkt niet opgaan, als je wanhoopt en er niet uitkomt met behulp van je verstand, ontstaat de mogelijkheid om werkelijk van gedachten te veranderen.
Een nieuw soort denken is essentieel als de mensheid wil overleven en hogere niveaus wil bereiken
Albert Einstein
Intuïtie, ofwel luisteren naar je hart / je Ziel
In de yoga sutra’s van Patanjali worden drie soorten kennis onderscheiden:
1. Die van je logisch verstand en door het bestuderen van boeken.
2. Kennis rechtstreeks overgedragen door iemand anders.
3. De allerhoogste vorm van kennis is de directe kennis via je eigen ervaring.
Deze laatste vorm van kennis noemen we ook wel intuïtie. Intuïtie is iets dat je niet echt kunt begrijpen, hoewel je het onbewust waarschijnlijk veel gebruikt.
Hoe weet je dat je goed zit?
Maar is het niet gewoon je reptielen brein die daar aan het werk is? Hoe weet je dat? Kijk bijvoorbeeld naar social media en hoe je daar wordt gemanipuleerd, zonder dat je het door hebt. Je weet het door de zuiverheid. Voelt het zuiver? Is het liefdevol? Brengt het vreugde? Als je deze vragen met ja kunt beantwoorden weet het je intuïtie is. Dat het uit je hart / je Ziel komt.
Het verstand kan niet verder gaan dan wat het weet en kan bewijzen. Er komt een punt waarop de mind een sprong maakt, noem het intuïtie of wat je ook maar wilt, en op een hoger niveau van kennis aankomt, zonder ooit te kunnen bewijzen hoe hij daar is gekomen. Alle grote ontdekkingen gingen gepaard met zo’n sprong.
Albert Einstein

ACT
Met Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je op een andere manier met je gedachten om te gaan.