Ga naar de inhoud
relatietherapie

Ik ben heel erg gecharmeerd van de ontmoetings-gerichte relatietherapie methode van Hedy Schleifer (Encouter-centred Couples Therapy (EcCT)). Een bewonderenswaardige vrouw, die met haar man Yumi in 50 jaar werken met stellen, tot deze prachtige relatietherapie is gekomen. Dit is trouwens een relatietherapie die je voor al je relaties kunt gebruiken, ook als de ander van niets weet !

Het is een methode die gaat over waar het in mijn ogen in een goede relatie over hoort te gaan. Wezenlijk verbinden op Zielsniveau en elkaar helpen heel te worden. Dat betekent dat het gaat ook over kwetsbaarheid, openheid, spelen en plezier. Je gaat als het ware op reis, van machtsstrijd naar avontuur en ontdekken. Dit is ontmoeting als ware levenskunst !

relatietherapie

Ontdekkingsreiziger

In de relatie help je elkaar heel te worden, het kind in jou en de ander helpen volwassen te worden. Zoals elke “opvoeder” doe je dit met liefde, geduld en respect. Begrijp dat de ander heel anders is dan jij; “opposites attract”. Evolutionair gezien val je tenslotte op iemand die totaal niet op je lijkt. Aanvaard dat en leer elkaar kennen als een ontdekkingsreiziger die een vreemd land bezoekt. Het gaat er om elkaar werkelijk te ontmoeten en elkaars diepste wezen te leren kennen. De levenskracht van de ontmoeting van twee zielen. Speel hier mee en leer, zie het als een ontdekkingsreis !

Het pad van de drie onzichtbare verbindingen

De relatieruimte

Een relatie bestaat uit drie onzichtbare verbindingen. De relatie ligt in de ruimte tussen ons, niet in ons (Martin Buber). Dit is een heilige, veilige ruimte. Deze ruimte mogen wij niet “vervuilen” met onze emoties, woorden, gedachten en daden. Kies wat je in deze ruimte wilt brengen. Eer haar en neem er honderd procent verantwoordelijkheid voor.

De brug

De tweede verbinding is de brug die je over de relatieruimte heen legt en die je over kan steken naar de wereld van de ander. Beide neem je de verantwoordelijkheid om deze brug te leggen en over te steken. Je wordt uitgenodigd om de wereld van de ander te bezoeken. Voorzichtig steek je de brug over, in het hier en nu, zonder iets mee te nemen behalve een open hart en nieuwe ogen. Doordat je de brug visualiseert ontstaat een proces van bewustzijn dat je een oversteek maakt van je eigen wereld naar die van de ander. Daarna wisselt het en nodig je je partner uit de brug over te steken naar jouw wereld.

De ontmoeting

In de wereld van de gastheer of -vrouw vindt de ontmoeting plaats. De bezoeker luistert met open hart en zonder oordeel. Met nieuwe ogen kijkt die bezoeker naar de ander. Het is een nieuwe wereld, met een andere taal, cultuur en gebruiken. Voel je een ontdekkingsreiziger; vat samen en vraag door. De gastheer of -vrouw voelt zich volledig gezien, gehoord en begrepen. Er ontstaat een resonantie tussen de spiegelneuronen in de twee limbische breinen, die zorgen voor compassie en empathie. Waardoor er nieuwe neurale wegen worden aangelegd. Het centraal zenuwstelsel kalmeert. Doordat het limbisch brein alleen functioneert door interactie buiten ons, hebben wij de ander nodig. In de ontmoeting kunnen de partners één zijn. Alle grenzen vallen weg en de partners zijn volledig in de ontmoeting, in het hier en nu.

De reis

Na de relatietherapie / relatiecoaching gaan jullie samen verder met de reis. Het is zeker niet altijd makkelijk en vergt veel toewijding en commitment van jullie beiden. Maar de ontdekkingsreis naar de ander, naar jezelf en naar de verbinding zal de reis van je leven worden!


Sta jij open voor de reis over het pad van de drie onzichtbare verbindingen?

Egmond

Ted Talk – The power of connection door Hedy Schleifer
Encouter-centred Couples Therapy

Tussen goed en slecht denken ligt een veld, daar zal ik je ontmoeten

Alles in de praktijk heeft te maken met levenskunst. Contact met het stille plekje in je zelf, waar al het “weten”, alle creativiteit, inspiratie, liefde en vreugde is.Volledig in het hier en nu zijn en daardoor het leven ten volle kunnen leven. Wijsheid, mededogen en vriendelijkheid zijn de handtekening van dit echte geluk, dat ik levenskunst noem.
Spelend en dansend door het leven gaan is wat je leert.
Onverstoorbaarheid is de test.

LEES MEER

error: Content is protected !!