Natuurlijke wijsheid

Natuurlijke wijsheid in natuurcoaching

Voor mij als bioloog was het meteen duidelijk’; natuurcoaching, dat is wat bij mij past. Nu in de praktijk zie ik wat contact met de natuur in coaching doet. Steeds zie ik het gebeuren; een soort natuurlijke wijsheid die wordt aangesproken. Door de oefeningen voelen mensen weer die diepe verbinding met de natuur, die wij als “diertje” allemaal hebben, maar vaak verloren zijn. Het contact met de natuur brengt een innerlijke stilte en natuurlijke wijsheid, waar ik hier graag wat meer over vertel.

Natuurlijke wijsheid in natuurcoaching
Natuurlijke wijsheid in natuurcoaching

Natuur

Er is een intelligentie in de wereld die mij nog steeds verwonderd. Deze is het sterkst voelbaar in de natuur. Nieuwe groei die uit de grond schiet, zelfs nu al in januari. De bloeiende bloemen in de zomer, een oogst van paddenstoelen, tamme kastanjes en druiven in de herfst. Bomen die hun blaadjes laten vallen om te kunnen rusten in de winter. Micro-organismen die van die blaadjes leven door ze af te breken. De hierbij vrijkomende voedingstoffen worden weer door de boom gebruikt door de wortels en voor nieuwe groei in het volgende jaar.

Egmond

Lessen in openstaan, flexibiliteit, overgave en veerkracht. We kunnen vertrouwen in de natuurlijke cyclus en de opeenvolging van dingen. Hier in Egmond hebben we geluk dat we zulke prachtige natuur om ons heen hebben, waarin we kunnen rondwandelen en ons kunnen verbinden met die natuurlijk wijsheid.

Gezondheid

Wetenschappelijke studies tonen aan dat natuurlijke omgevingen een groot positief effect hebben op onze gezondheid. Veel in de natuur zijn zorgt er voor dat we ons zowel emotioneel als fysiek beter voelen. Onze bloeddruk, hartslag, spierspanning en de productie van stress hormonen wordt verlaagd als we in de natuur zijn.

Bron van wijsheid

Dezelfde energie die er voor zorgt dat bomen groeien uit zaadjes, kan ons het helpen naar nieuwe groei, naar ideeën, creativiteit, kracht en rust. Er zijn tijden in ons leven dat we vast zitten in ons hoofd. Gevangen in kluwen van gedachten, van besluiteloosheid, van niet weten of we op het goede pad zitten, in een creatieve blokkade zitten. Waarbij we op zoek gaan naar inspiratie, helderheid en wijsheid, of een weg vooruit. De natuur kan ons veel leren en de duinen, het strand en de zee kunnen ons helpen naar nieuwe inzichten en perspectieven, als we er op intunen. Door contact met de natuur krijgen we contact met onze eigen bron van wijsheid.

Natuurcoaching

Natuurcoaching begint met een gesprek. We wandelen, we praten over het gebied in je leven waar je een frisse blik en nieuwe inzichten in wilt en als vanzelf komt een goed geformuleerde vraag in je naar boven. Ik nodig je uit om te vertragen en in te tunen op je omgeving door al je zintuigen te gebruiken zoals zien, voelen, horen en ruiken en zo de omgeving te verkennen. Wanneer je goed verbonden bent met de natuur om je heen en met je zelf, stel ik je een aantal vragen. Je zult merken dat je dan als vanzelf de antwoorden tot je krijgt. Het is een wonderlijke ervaring die ik keer op keer heb tijdens het coachen in de natuur.

De natuur wijst de weg

Hoe dat werkt? De lucht is van nature een heldere open ruimte, met wolken die passeren en zo nu en dan regen of storm. En zo werkt het ook in ons hoofd. We zijn de heldere open ruimte en gedachten vormen de wolken die passeren en soms donker, wanneer een storm op komst is. Wanneer dit gebeurt blokkeren de wolken de zon, maar de zon is er altijd, we hoeven alleen maar te wachten tot de wolken gepasseerd zijn en dan zullen we de warmte van de zon weer voelen. En zoals het altijd gaat in de natuur, zo gaat het ook in ons leven. De zon komt altijd weer te voorschijn, hoe bewolkt het soms ook kan zijn. Wachten tot de wolken gepasseerd zijn is de natuurlijke volgorde van dingen; de natuur wijst ons de weg.

Stoppen en intunen

Gewandeld hebben met de vraag losjes in gedachten, keren we terug naar wat bij jou aan het oppervlak is gekomen en bekijken dat met een open nieuwe blik. Je voelt je weer kind, spelend in de duinen van Egmond. Nieuwsgierig en vol verwondering, open voor wat zich aandient. Groei zit in het loslaten van de controle en in het de natuur haar gang laten gaan. Stoppen met willen, als maar doorgaan en willen controleren en in plaats daarvan vertrouwen te hebben in de flow en zien wat zich ontvouwt.
Het kan een nieuw inzicht zijn dat je invalt, het kan vertrouwen zijn op je intuïtie die je vertelt welk pad je moet nemen, of het kan gewoon een patroon in de bast van een boom zijn die bij jou een nieuw idee doet verschijnen. Wat het ook is, de wijsheid is daar, het enige dat we hoeven te doen is stoppen en intunen.

REINA JORDENS Coach | Bioloog | natuurcoach | burn out coach | wandelcoach

Natuurcoach Reina

Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in mensen en wat ze drijft. Wat komen wij hier doen en wat is de zin van het leven? Daarbij heb ik altijd een bijzonder contact met de natuur ervaren. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik biologie ben gaan studeren en een “echte bioloog” ben geworden. Een ecoloog die graag buiten is en vol enthousiasme anderen daarin meeneemt.

Om behalve mijn levenservaring ook tools en technieken te kunnen inzetten ben ik opleidingen gaan volgen, zoals  een 2-jarige post-HBO registeropleiding Life coaching,Co-active coaching, een 4 jarige Raja Yoga docentenopleiding, Mindfulness, Kinesiologie, Vipassana meditatie en Natuur- en Milieueducatie (NME) aan de Universiteit Utrecht.

Coaching kan in de praktijk in Egmond Binnen plaatsvinden, maar ook in de natuur rond Alkmaar (Egmond, Bergen, Castricum, Heemskerk, Schoorl en Heiloo). In overleg is het ook mogelijk op een andere locatie. Behalve coaching, geef ik ook mindfulness, yoga en haptomische massage.

Wil je meer weten over mij? Kijk dan hier.

Wil je meer weten? Bekijk de website, of neem vrijblijvend  contact met mij op. Een kennismakingsgesprek is gratis.

Natuurcoach Alkmaar, natuur coach, wandel coach, stress coach, burn out coach, mindfulness coach, Egmond, Heiloo, Castricum, Bergen, Heemskerk
Natuurcoaching
Mindfulness Egmond
Mindfulness
yoga coach, stress coach, burn out coach, mindfulness coach, natuur coach, Alkmaar, Egmond, Heiloo, Castricum, Bergen, Heemskerk
Yoga
Stress coaching
Stress en burnout
Massage Egmond
Massage
Egmond zee
Inspiratie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *