Ga naar de inhoud
innerlijke stilte

Innerlijke stilte

Voor mij als bioloog was het meteen duidelijk’; natuurcoaching, dat is wat bij mij past. Nu in de praktijk zie ik wat contact met de natuur in coaching doet. Steeds zie ik het gebeuren; een soort natuurlijke wijsheid die wordt aangesproken. Door de oefeningen voelen mensen weer die diepe verbinding met de natuur, die wij als “diertje” allemaal hebben, maar vaak verloren zijn. Het contact met de natuur brengt een innerlijke stilte en natuurlijke wijsheid, waar ik hier graag wat meer over vertel.

innerlijke stilte

Vanuit je innerlijke stilte

Als je bij je innerlijke stilte kunt komen, vind je een intelligentie in de wereld die mij nog steeds verwonderd. Deze is het sterkst voelbaar in de natuur. Nieuwe groei die uit de grond schiet, zelfs nu al in januari. De bloeiende bloemen in de zomer, een oogst van paddenstoelen, tamme kastanjes en druiven in de herfst. Bomen die hun blaadjes laten vallen om te kunnen rusten in de winter. Micro-organismen die van die blaadjes leven door ze af te breken. De hierbij vrijkomende voedingstoffen worden weer door de boom gebruikt door de wortels en voor nieuwe groei in het volgende jaar.

Natuurlessen

Lessen in openstaan, flexibiliteit, overgave en veerkracht. We kunnen vertrouwen in de natuurlijke cyclus en de opeenvolging van dingen. Hier in Egmond hebben we geluk dat we zulke prachtige natuur om ons heen hebben, waarin we kunnen rondwandelen en ons kunnen verbinden met die natuurlijk wijsheid.

Gezondheid

Wetenschappelijke studies tonen aan dat natuurlijke omgevingen een groot positief effect hebben op onze gezondheid. Veel in de natuur zijn zorgt er voor dat we ons zowel emotioneel als fysiek beter voelen. Onze bloeddruk, hartslag, spierspanning en de productie van stress hormonen wordt verlaagd als we in de natuur zijn.

Innerlijke stilte en de bron van wijsheid

Dezelfde energie die er voor zorgt dat bomen groeien uit zaadjes, kan ons het helpen naar nieuwe groei, naar ideeën, creativiteit, kracht en rust. Er zijn tijden in ons leven dat we vast zitten in ons hoofd. Gevangen in kluwen van gedachten, van besluiteloosheid, van niet weten of we op het goede pad zitten, in een creatieve blokkade zitten. Waarbij we op zoek gaan naar inspiratie, helderheid en wijsheid, of een weg vooruit. De natuur kan ons veel leren en de duinen, het strand en de zee kunnen ons helpen naar nieuwe inzichten en perspectieven, als we er op intunen. Door contact met de natuur krijgen we contact met onze innerlijke stilte. Vanuit deze innerlijke stilte komen wij in contact met onze eigen bron van wijsheid.

Intunen op je innerlijke stilte

Al wandelend met je vraag losjes in gedachten, keren we terug naar wat bij jou aan het oppervlak is gekomen en bekijken dat met een open nieuwe blik. Je voelt je weer kind, spelend in de duinen van Noord Holland. Nieuwsgierig en vol verwondering, open voor wat zich aandient. Groei zit in het loslaten van de controle en in het de natuur haar gang laten gaan. Stoppen met willen, als maar doorgaan en willen controleren en in plaats daarvan vertrouwen te hebben in de flow en zien wat zich ontvouwt.
Het kan een nieuw inzicht zijn dat je invalt, het kan vertrouwen zijn op je intuïtie die je vertelt welk pad je moet nemen, of het kan gewoon een patroon in de bast van een boom zijn die bij jou een nieuw idee doet verschijnen. Wat het ook is, de wijsheid is daar, het enige dat we hoeven te doen is intunen op de innerlijke stilte.

error: Content is protected !!