Ga naar de inhoud

Coachingsgesprekken in de natuur

Meer en meer wetenschappelijk onderzoek toont de gezondheidsvoordelen aan van het tijd doorbrengen in de natuur. Zou dit ook gelden voor coachingsgesprekken in de natuur? Het antwoord is een luid JA! Al sinds vele jaren coach ik mensen met vele verschillende methoden in de natuur en de resultaten van deze coachingsgesprekken waren altijd weer verbluffend.

Maar wat doet de natuur dan? Hoe kan een natuurlijk omgeving coachingsgesprekken verdiepen en tot een bijzondere ervaring maken voor zowel coachee als coach?

Natuurverbinding zit in ons DNA

Onze verbinding met de natuur zit in ons DNA. Dit verklaart waarom we ons verbonden voelen met alle levende wezens. In 1984 beschrijft de bekende bioloog  Edward O. Wilson dit in “Biophilia”. Er is een intuïtieve link tussen natuur en wel bevinden. Wilson observeerde dat de natuur op een unieke manier de menselijke denken / hersenen beïnvloedde. Hij zag ook dat de natuur een grote invloed had op de manier waarop mensen dingen begrijpen en op hun gedrag.

Andere onderzoeken tonen aan dat de bloeddruk en het stress hormoon cortisol worden verlaagd als we in de natuur zijn. En de activiteit van ons zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor rust en het opladen van onze “accu” neemt toe. Ja ik weet het, we voelen allemaal dat naar buiten gaan, de natuur in onze stress verlaagt en dat we ons beter voelen.

Coachingsgesprekken

Te weinig vitamine N

Er is veel geschreven over de mens – natuur relatie. R. Louy, schreef in “the nature principle” dat de moderne maatschappij last heeft van natuur tekort syndroom en dat mensen meer naar buiten zouden moeten gaan om hun dagelijkse doses vitamine N op te doen.

Coachingsgesprek in de natuur

Wetend hoe goed we ons in de natuur voelen, geloof ik dat het belangrijk is de natuur in elk coachingsgesprek te betrekken. Of je nu wandelt en praat, een speciaal zitplekje zoekt, of werkt in een groen kantoor, coaching in de natuur heeft een aantal waardevolle voordelen.

De natuur biedt eindeloze mogelijkheden als je werkt met natuurlijke metaforen en symbolen, seizoenen, cycli, planten, dieren, aarde en water kunnen allen een bron zijn van informatie en de katalysator voor een doorbraak tijdens het coachingsproces. Vaak komt de natuur als bij toeval ter sprake in een coachingsgesprek. Soms kan een klein zuchtje wind, of een zoemende vlieg een inzicht geven of een antwoord op een vraag opleveren.

Effect van de natuur

In de natuur zijn zorgt als vanzelf voor stil worden in je hoofd. Tijdens het wandelen beweegt je lichaam en alles dat vast zit in je gedachten kan makkelijker bewegen en helder worden. Een gesprek dat in de natuur plaatsvindt biedt ruimte voor momenten van stilte en reflectie.

Oogcontact is niet altijd nodig tijdens het wandelen en praten, of kijkend naar een prachtig uitzicht. Dit maakt het makkelijker om moeilijke, gênante, of pijnlijke dingen te benoemen. In de natuur huilen is enorm bevrijdend en diep helend.

Wij zijn natuur

Buiten in de natuur beweeg je je letterlijk en figuurlijk buiten je eigen wereld en bekende paden. Je stapt buiten je normale routines en in een andere omgeving. Je onderzoekt verschillende paden die je helpen nieuwe horizons te ontdekken. Gedurende deze reis wordt je steeds ontvankelijker voor onbekende ervaringen, inzichten en innitiatieven.

Het is belangrijk dankbaarheid te voelen voor de natuur, waar jij onderdeel van bent. Wanneer je in de natuur bent ervaar je een diepgaander gesprek en een verandering van bewustzijn. Wanneer was de laatste keer dat jij een belangrijk gesprek in de natuur  had?

Meer over natuurcoaching

Meer over coaching

coachingsgesprekken
error: Content is protected !!