Coaching werkt het?

Coaching

Coaching is hip. Iedereen doet het, zo lijkt het weleens. Maar werkt het eigenlijk?

Effecten van coaching

Uit grootschalig onderzoek naar de effecten van coaching is gebleken dat het een positief  effect heeft. Dit effect bestaat uit vijf onderdelen: prestaties en vaardigheden, welzijn, omgaan met moeilijke dingen, werkhouding en zelfsturing. In deze z.g.n. vijf RCT’s die zijn uitgevoerd, zijn de volgende positieve effecten  gevonden:

  • Een afname van psychische klachten, zoals burnout en stress.
  • Een toename van positieve gevoelens zoals tevredenheid met het werk.
  • Verbetering in vaardigheden en effectiviteit van professionals (in opleiding). Denk aan  studie- en interviewvaardigheden en het bereiken van doelen. Maar ook het effectief leidinggeven en het maken de juiste beslissingen.

Maar is het bij iedereen even succesvol?

De verbinding

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, die onderzoek hebben gedaan naar het effect van een coach op werknemers, zeggen vastgesteld te hebben dat mogelijk een aantal factoren kunnen worden aangewezen die het succes van een coachingstraject kunnen beïnvloeden. Het blijkt dat sommige werknemers gemakkelijker vatbaar zijn voor coaching dan andere collega’s. Vastgesteld kon worden dat een goede coach in belangrijke mate kan worden gelinkt aan de verbinding die tussen de werknemer (coachee) en zijn coach bestaat. Inlevingsvermogen, aanmoediging en luistervaardigheden kunnen voor een coach efficiëntere  instrumenten zijn dan de keuze van een specifieke methode. Goed contact is het hart en de motor van het coachtraject.

Kortom het belangrijkste bij of coaching voor jou werkt, is de KLIK met je coach!

Alleen Contact?

Maar is het alleen het contact? Wezenlijk luisteren in een plezierig contact, zonder coaching heeft inderdaad ook al een positief effect. Maar echt goede coaching verhoogd ook het zelfaccepterend, zelflerend, zelfsturend en zelfoplossend vermogen van de coachee. Een goede coach schept voorwaarden zodat er bewogen, geëxperimenteerd, gespeeld en gedurfd wordt.

Egmond

– Reina Jordens –

Wil je meer weten over coaching of mijn coachingsmethoden, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Behalve natuurcoaching geef ik ook  mindfulness, meditatie, yoga en massage in de omgeving van Alkmaar (Egmond, Bergen, Castricum en Heiloo). Op verzoek kan coaching ook binnen in de praktijk in Egmond Binnen, of op een andere locatie plaatsvinden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *