Ga naar de inhoud
Voice Dialogue Alkmaar

Voice Dialogue

Voice Dialogue is een krachtige methode, die ik regelmatig gebruik, ook tijdens natuurcoaching. Hier wil ik je er iets meer over vertellen. Het is een methode die niet zoekt naar “wat is fout en moet verbeterd worden?“, maar naar “wat is er?”.

Het is een herkenbare en niet-oordelende aanpak. Behalve dat, is het ook een eenvoudige, maar diepgaande en vaak ook grappige manier om naar jezelf te kijken en effectiever en lichter met dingen om te gaan. Een methode die goed past bij de Praktijk voor Levenskunst!

Praten met je innerlijke stemmen

Voice Dialogue gaat over het ontdekken en begrijpen van je sub- of deelpersoonlijkheden; ofwel je veelzijdigheid. Je gaat in dialoog met verschillende delen van je persoonlijkheid. Die ook wel je ikken, stemmen, of energiepatronen worden genoemd. Door je van die ikken los te maken, kun je objectief kijken en bewust bepaalde deelpersoonlijkheden inzetten. Je ontdekt wie het voor het zeggen hebben en waarom dat zo is. Je leert onbenutte talenten beter te gebruiken en maakt jezelf los van oude gewoontes en contraproductief gedrag.

De bus

Voice Dialogue metafoor bus

Je denkt waarschijnlijk dat jij het bent die je leven leidt en dat je je eigen keuzes maakt, maar eigenlijk wordt je leven geleid door je ikken (deelpersoonlijkheden). Die ikken voeren in jou het hoogste woord. Vergelijk je persoonlijkheid maar met een bus vol ikken. Je ikken zijn de passagiers en jij Zelf zit achter het stuur.

Die ikken willen niet allemaal dezelfde kant op en hebben allemaal zo hun eigen idee over hoe jij de bus moet besturen. Zo wil je “Perfectionist” dat jij precies volgens de regels rijdt. Je “Pleaser” wil dat iedereen het naar zijn zin heeft en je “Pusher” roept; “hup dat gas er op en opschieten!”. Als de passagiers zo nu en dan hun wensen aan jou als chauffeur zouden vertellen, is het nog te overzien. Maar nee, ze duwen je geregeld opzij en pakken stuur over. Jij hebt geen keus meer en je hebt het vaak niet eens in de gaten.

De passagiers

Niet al je ikken (deelpersoonlijkheden) hebben evenveel invloed. Sommige zitten vaak vooraan en treden op de voorgrond. Ze nemen graag en vaak het stuur van je over, soms zelfs zo vaak dat jij bent gaan denken dat jij dat bent. Ga maar eens na wie bij jou voor in de bus zit, misschien is dat bij jou wel de “Streber”, of de “Criticus”.
Andere ikken zitten liever achterin de bus, of sommige zelfs in de kofferbak. Ze zijn er wel, maar je ziet en hoort ze niet vaak, of ze worden overschreeuwd door de voor in de bus zittende ikjes. Wie zitten er bij jou achteraan? Ik hoop niet de “Dromer” of de “Levensgenieter”.

Voor in de bus

Als je opgroeit leer je die kanten van jezelf te ontwikkelen die het beste zorgen dat je krijgt wat je nodig hebt; je persoonlijke bodyguards. Ze zijn bedoeld om je Innerlijk Kind te beschermen. Dat deel in jou dat als klein kind, gevoelig, open en afhankelijk van anderen was. Het waren zo je wilt; overlevingsmechanismen om te voorkomen dat je pijn oploopt. Maar nu ben je volwassen en heb je ze niet (altijd) meer nodig en kun je zelfs met de Voice Dialogue methode leren ze bewust in te zetten, of even achterin de bus te parkeren.

Voice Dialogue Alkmaar

WIE ZITTEN ER BIJ JOU VOOR IN DE BUS?

  • Welke ikje zit er achter het stuur als je zegt: “Voordat ik het wist….”
  • Wie neemt het over als je stress hebt of moe bent?
  • Wat zeggen mensen over jou (karakter)?

In de kofferbak

Soms zijn je ikken voor in de bus zo dominant aanwezig dat je zelfs denkt dat jij dat bent. Daardoor vergeet je dat je ook nog ikken in de kofferbak hebt. Voor elke ik die achter het stuur kruipt, moet een tegenovergestelde ik naar de kofferbak. Dat gebeurt ook vaak als zij toen ze naar voren kwam, werd berispt of gekwetst. Dit onderdrukken geeft vaak gevoelens van angst of veroordeling. Bovendien gebruik je maar de helft van wat je kan, als je geen contact hebt met je ikken in de kofferbak hebt. Hoe zou het zijn als je gebruik leert maken van de kwaliteiten van die ikken?

WIE ZITTEN ER BIJ JOU IN DE KOFFERBAK?

  • Waar erger je je aan bij anderen?
  • Welke eigenschap zou je graag hebben?
  • Met welk soort mensen krijg jij snel ruzie?

Achter in de bus

De ikken achterin de bus heb je niet verstoten naar de kofferbak, maar je ziet ze niet veel. Dat zijn je onontwikkelde ikken. Het zijn vaak kanten van jezelf die je nog niet, of niet goed kent.

WIE ZITTEN ER BIJ JOU ACHTER IN DE BUS?

  • Wat vindt je eng om te doen, of te zeggen?
  • Waar erger je je aan bij een ander en wat is zijn / haar goede eigenschap? Hoe zit dat bij jou?
  • Welke eigenschap zou jij willen ontwikkelen?

Zelf aan het stuur

Met de Voice Dialogue methode leer je al je ikken kennen, ook die achterin de bus en in de kofferbak zitten. Door er naar te kijken krijg je inzicht in jezelf en je gevoeligheden. En leer je weer Zelf aan  het stuur te zijn en daarbij gebruik te maken van AL je talenten en ikken.

Meer lezen

Kijk ook eens bij:

Mijn coachingsmethoden

Coaching

Coaching werkt het?

Ik en mijn ikken, boek van Berry Collewijn en Karin Brugman

Hal en Sidra Stone, grondleggers Voice Dialogue methode

Coaching

Coaching door bioloog / natuur- en lifecoach, yogadocent en mindfulness trainer in de praktijk in Egmond of de natuur rond Alkmaar.

Coaching, Egmond, Bergen, Castricum, Heiloo

Meer over natuurcoaching

Wil je meer weten? Bekijk de website, of neem vrijblijvend  contact met mij op. Een kennismakingsgesprek is gratis.

Natuurcoach
Natuurcoaching
Mindfulness Egmond
Mindfulness
Yoga in de natuur
Yoga
Stress coaching
Stress en burnout
anti stress massage
Massage
Egmond zee
Inspiratie
error: Content is protected !!