Ga naar de inhoud
kinesiologie

Kinesiologie

Tijdens het coachen van mensen met stress of burn out gebruik ik regelmatig oefeningen uit de kinesiologie. Toegepaste kinesiologie, waar ook Touch for Health onder valt, is een techniek die de natuurlijke energiebalans van het lichaam herstelt. Er wordt gewerkt met spieren, wervels en balanceertechnieken. De kinesiologie oefeningen zijn heel goed zelf uit te voeren, zodat ze dagelijks beoefent kunnen worden, ook als er geen coachingssessie is.

Aan het eind van dit verhaal geef ik je een kinesiologie oefening. Veel oefenplezier !

Kinesiologie behandeling

In mijn coaching doe ik ook kinesiologie oefeningen. Kinesiologie behandeling doe ik  in Noord Holland (Alkmaar, Egmond, Heiloo, Castricum, Heemskerk, Bergen, Schoorl), of op verzoek elders.

kinesiologie behandeling
kinesiologie

Kinesiologie en Stress en burn out

Stress op zich is niet slecht voor je. Je hebt een beetje stress nodig om goed te kunnen functioneren. Ook van zo nu en dan onder hoge stress staan, kan je lichaam weer herstellen. Dat herstellen lukt echter niet meer als je te veel en te vaak gestrest bent. In het geval van stress en burnout verkeert je lichaam voortdurend in een alarm- of uitputtingstoestand. De energie in het lichaam is dan uit balans en kan niet meer op een natuurlijke manier herstellen.

Kinesiologie en het Lichaamsgeheugen

Het lichaam legt bovendien  nieuwe neurale banen aan, die niet goed voor je zijn. Die neurale banen zijn een soort lichaamsgeheugen, die er voor zorgen dat je zonder bewust nadenken bepaalde dingen kunt doen, zoals bijvoorbeeld fietsen. Zo zijn veel van je reacties als het ware voorgeprogrammeerd en is het daardoor lastig door je te beïnvloeden. Heb je te veel stress of een burn out en komt er bijvoorbeeld een klein beetje stress dan kan het lichaam automatisch al met een voor jou ongezonde reactie komen. Zoals bijvoorbeeld verkrampen, hartritme stoornissen, of snel geïrriteerd zijn. Het is een lichamelijke reactie die je met alleen je verstand niet kunt sturen. Toegepaste kinesiologie kan dan helpen stress af te voeren en die neurale banen / automatische reactiepatronen, weer te verleggen en om te vormen naar gezonde neurale banen.

kinesiologie / touch for health

Wat kun je met kinesiologie / Touch for Health

 • Kun je toepassen in stressvolle situaties, waardoor je rustig wordt.
 • Leer je stress afvoeren.

 • Verbeter je je lichaamshouding, waardoor je lichaam beter functioneert.
 • Activeer je het zelfgenezend vermogen van je lichaam en geest.

 • Verbeter je de kwaliteit van je leven.

 • Krijg je meer inzicht in je leefstijl.

 • Krijg je meer energie en wordt je fitter.

Energiebalans herstellen


Door spiertests kun je onderzoeken waar blokkades (“verkeerde” neurale banen) in je lichaam zitten. Daar ligt je uitdaging om te veranderen. Door balanceermethoden kun je die blokkades wegwerken. Blokkades kunnen optreden door oorzaken in je lichaam, in je voeding, in je denken en in je emoties. Lichamelijk bijvoorbeeld omdat je je been gebroken hebt. Of via de voeding omdat je verkeerd of te veel eet. Of in je denken en emoties zoals stress gevende gedachten, of angsten die je hebt weggestopt.  Je lichaam slaat al deze informatie op, vaak weten je dingen niet meer, maar zitten ze toch in je onderbewustzijn. Door de spieren te balanceren (je neurale banen weer te verleggen) kun je angsten loslaten en anders naar je problemen kijken. Dat balanceren gaat via reflexpunten en meridianen. Zo wordt je energiebalans weer herstelt.

Kinesiologie oefening

Oefening Kinesiologie: De meridiaandouche

De toegepaste kinesiologie heeft veel oefeningen om opgebouwde stress af te voeren. Deze kinesiologie oefening een fijne oefening om je energie wakker te maken en helpt ook om je weer in balans te krijgen. Ook kan het pijn verlichten.

 1. Strijk met je handen van je voorhoofd naar beneden tot je tenen, via de buitenkant van je lichaam.
 2. Ga vanaf je tenen weer terug via de binnenkant van je lichaam, over je romp naar je hoofd.
 3. Beweeg met je handen van je oksels, via de binnenkant van je armen naar je vingers.
 4. Ga vanaf je vingers via de buitenkant van je armen naar je hals.
  Houdt een hand bij je stuitje en je andere hand bij je schaambeen, strijk over de middenlijn van je lichaam omhoog. De hand aan de achterkant gaat over je hoofd tot je bovenlip. Die aan de voorkant stopt bij je onderlip.
 5. Strek op een uitademing je handen samen ver weg naar voren.

Doe dit drie keer.

Meer lezen

error: Content is protected !!