Grenzen en waarom je ze niet nodig hebt

Coaching grenzen
“Als je begint op het pad te lopen, verschijnt het pad.” “Ren weg van wat comfortabel is. Vergeet veiligheid. Leef waar je angst leeft. Maak je reputatie kapot. Wees moedig.” “Het is makkelijk om met anderen mee te doen, maar het is moedig om alleen te staan” “Wees niet tevreden met verhalen, hoe het anderen is vergaan. Ontvouw je eigen verhaal”
Coaching grenzen

Coaching en grenzen

Coachees zeggen me vaak dat ze grenzen willen stellen. Grenzen aan vervelend gedrag, aan mensen die misbruik van ze maken. Hierachter zit de verkeerde veronderstelling dat mensen, gebeurtenissen en omstandigheden de schuld zijn van hun slechte gevoelens. Grenzen stellen geeft de valse hoop dat vervelende gevoelens kunnen worden voorkomen en dat zelfvertrouwen dan als vanzelf zal komen. Er leeft het verkeerde idee dat de ander verantwoordelijk is voor jouw gevoel en kan zorgen voor zelfvertrouwen. Dit is de wereld op zijn kop ! De enige plaats waar jouw gevoelens en jouw zelfvertrouwen vandaan komen, zijn je eigen gedachten. Jij bent de enige die van het leven een lijden, of een ware levenskunst kan maken!

Geluk van buitenaf

We leven in een zee van gebeurtenissen. Het leven ontvouwt zich, woorden worden gezegd, gebeurtenissen vinden plaats, mensen doen dingen en dit gebeurt overal om ons heen. Dan is er een “ons” met het idee dat ik in het middelpunt van alles sta. Je plaatst je zelf in het midden van al die gebeurtenissen met je gedachten, je creëert een relatie tussen jezelf en de inhoud van wat gebeurt. Hierdoor krijg je het idee dat dit invloed heeft op jouw geluk. Het idee dat je van jezelf hebt lijkt bescherming nodig te hebben tegen de “buitenwereld”…. vandaar het verlangen naar grenzen. En leef je met het verkeerde idee dat al die gebeurtenissen in de “buitenwereld” je gevoel van welbevinden en geluk beïnvloeden. Op zo’n moment heb je het besef verloren van wat je werkelijk bent…. en heb je het idee dat alles er toe doet en dat je alles serieus moet nemen.

Je gedachten

Het idee dat je van jezelf hebt is ontvankelijk voor gevoelens van angst, afwijzing, schaamte, verdriet en schuld. De mens die je denkt te zijn, die gemaakt is van leeftijd, conditionering en programmering, heeft constante bevestiging nodig, zodat het kan controleren en de schade aan zich zelf kan beperken, zodat de rust bewaard kan blijven. Simpel gezegd; wat je onrust geeft en wat jouw rust bewaard is hetzelfde; je gedachten!

Wie ben je echt?

Wat zou er gebeuren als je die gedachten om jezelf te beschermen zou loslaten? Je grenzen zou laten gaan? Wie is eigenlijk de vijand en waar is die dan? Wie je echt bent blijft onaangetast door externe gebeurtenissen en omstandigheden. Laat dat eens helemaal door je heen gaan. En kijk gewoon eens als een nieuwsgierige toerist naar je eigen gedachten. Dat zal heel verhelderend zijn!

Wie je echt bent is een kern van vredig gewaarzijn, dat wat helemaal in het hier en nu is. Je kunt het voelen als een stille krachtige energie. Wanneer je dat doet zul je met meer gemak en plezier door het leven gaan. Het is een soort innerlijke glimlach, een weten, een heerlijk geheim dat, wanneer alles om je heen raast en tiert, gewoon rustig zit en glimlacht, totaal onaangedaan door het lawaai.

Laat je grenzen los!

Ik zeg niet dat je gedrag van andere moet accepteren dat jou of anderen fysiek schade berokkent, of dat zelf moet doen. Wat ik zeg is dat je psychologisch welbevinden, je gevoel van geluk en vrede, ongestoord kan blijven, wat anderen ook zeggen of doen. Blijf in contact met de wijsheid in je zelf en kies vanuit de plaats van toeschouwer of toerist, zo je wil, in plaats van vanuit een emotionele reactie. Zo ontwikkel je ware levenskunst ! Ik daag je uit: Er zijn geen grenzen, behalve die, die je jezelf oplegt. Beperk jezelf niet langer en laat je inspireren door de de grote soefische dichter Rumi.

Grenzen zijn illusies; wees moedig en daag al je angsten uit !

Levenskunst

Alles in de praktijk heeft te maken met levenskunst. Contact met het stille plekje in je zelf, waar al het “weten”, alle creativiteit, inspiratie, liefde en vreugde is.Volledig in het hier en nu zijn en daardoor het leven ten volle kunnen leven. Wijsheid, mededogen en vriendelijkheid zijn de handtekening van dit echte geluk, dat ik levenskunst noem.
Spelend en dansend door het leven gaan is wat je leert.
Onverstoorbaarheid is de test.

LEES MEER

REINA JORDENS Coach | Bioloog | natuurcoach | burn out coach | wandelcoach

Over mij

Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in mensen en wat ze drijft. Wat komen wij hier doen en wat is de zin van het leven? Daarbij heb ik altijd een bijzonder contact met de natuur ervaren. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik biologie ben gaan studeren en een “echte bioloog” ben geworden. Een ecoloog die graag buiten is en vol enthousiasme anderen daarin meeneemt.

Om behalve mijn levenservaring ook tools en technieken te kunnen inzetten ben ik opleidingen gaan volgen, zoals  een 2-jarige post-HBO registeropleiding Life coaching,Co-active coaching, een 4 jarige Raja Yoga docentenopleiding, Mindfulness, Kinesiologie, Vipassana meditatie en Natuur- en Milieueducatie (NME) aan de Universiteit Utrecht.

Coaching kan in de praktijk in Egmond Binnen plaatsvinden, maar ook in de natuur rond Alkmaar (Egmond, Bergen, Castricum, Heemskerk, Schoorl en Heiloo). In overleg is het ook mogelijk op een andere locatie. Behalve coaching, geef ik ook mindfulness, yoga en haptomische massage.

Wil je meer weten over mij? Kijk dan hier.

Wil je meer weten? Bekijk de website, of neem vrijblijvend  contact met mij op. Een kennismakingsgesprek is gratis.

Natuurcoach Alkmaar, natuur coach, wandel coach, stress coach, burn out coach, mindfulness coach, Egmond, Heiloo, Castricum, Bergen, Heemskerk
Natuurcoaching
Mindfulness Egmond
Mindfulness
yoga coach, stress coach, burn out coach, mindfulness coach, natuur coach, Alkmaar, Egmond, Heiloo, Castricum, Bergen, Heemskerk
Yoga
Stress coaching
Stress en burnout
Massage Egmond
Massage
Egmond zee
Inspiratie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *