Maakt de natuur ons gelukkig?

Deze vraag kan ik, ook op grond van heel veel onderzoek, met een volmondig JA! beantwoorden. Verbinding met de natuur bevordert ecologische duurzaamheid, creativiteit en het lerend vermogen en verhoogt het geluksgevoel.

Natuurcoaching Egmond

Geluk en ecologische duurzaamheid

In onze digitale, technologische wereld toont onderzoek aan dat onze honger naar de natuurlijke wereld nog steeds blijft bestaan. Sterker, onze verbinding met de natuur zou wel eens het beste medicijn kunnen zijn voor mensen van alle leeftijden. Het bevordert onze gezondheid, geluk en welbevinden. Deze verbinding en verwondering kan ook bijdragen aan het behoud van de natuur; de ecologische duurzaamheid.

Minder lang in de natuur

Voor de meesten van ons geldt dat onze leefwereld en de natuurlijke wereld uit elkaar zijn gegroeid. Vooral kinderen zijn veel minder lang in de natuur, of zelfs maar buiten dan een aantal decennia geleden. Er zijn geen verplichte vakken in natuur verbinding op onze scholen. Noch is de natuur een goed gebruikte tool om kinderen te leren kritisch te denken over de wereld om hen heen. Nieuw onderzoek echter toont aan dat onze verbinding met de natuur een sterke relatie heeft met ons geluksgevoel.

Natuur en geluk

Een aantal interessante studies zijn gepuliceerd door John Zelenski en  Elizabeth Nisbet. Deze studies tonen aan dat onze emotionele verbinding met de natuur voorspellend is voor onze houding en keuzes voor een duurzame levensstijl. Bovendien is er een grote relatie tussen in de natuur zijn en geluk zelf.

Verwijdering van de natuur

Veel deskundigen hebben in het verleden alarm geslagen over onze verwijdering van de natuur, maar de digitale ontwikkelingen voegen hier nog extra zorgen aan toe. De opmerkelijke terugval van betrokkenheid van kinderen met de natuur, die zelfs nog sneller afneemt dan de diversiteit van de natuur, wordt beschreven door Richard Louv in zijn boek “Het laatste kind in het bos- hoe we onze kinderen weer in contact brengen met de natuur“, en in een rapport van de National Trust in Engeland.

Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw, is het gebied waarin kinderen buiten in de natuur speelden zonder ouderlijk toezicht, met 90% afgenomen. In één generatie is het aantal kinderen dat regelmatig buiten in de natuur speelt in Engeland van meer dan de helft naar 1 op de 10 gedaald. Het aantal kinderen met hobby’s in de natuur is in slechts zes jaar tijd  in de Verenigde Staten (1997 – 2003)  met de helft gedaald. In Engeland brengen 11 tot 15 jarigen nu gemiddeld de helft van de tijd dat ze wakker zijn door voor een scherm.

Natuurlijke zintuigen

Mike Cohen, oprichter van Project Nature Connect en auteur van verschillende boeken over ecopyschologie, organiseert al sinds de jaren zestig natuurwandelingen, zegt hier over: ‘We brengen 95 procent van onze tijd binnenshuis door; 99 procent van onze gedachten zijn niet gerelateerd aan de natuur. Daarom zijn we de natuurlijke zintuigen verloren waar we als baby mee geboren zijn. We leren in ons leven allerlei dingen aan te nemen die in feite tegen onze intuïtie ingaan. Het verlies van die intuïtie uit zich in stress, overdaad, hebzucht en depressie. Ik probeer mensen te helpen om hun natuurlijke zintuigen terug te vinden.’

Ecopsychologie en de toekomst van de aarde

Door alle onderzoek naar het verband tussen geluk en de natuur, is een heel nieuw vakgebied ontstaan; de ecopsychologie. Dit combineert ecologie, psychologie, spiritualiteit en filosofie. De  Internationale Gemeenschap voor Ecopsychologie noemt het de symbiotische relatie tussen persoonlijke gezondheid en welbevinden en de gezondheid en het welbevinden van ons thuis; de aarde. Onderzoek legt een link tussen het gebrek aan natuur in de levens van de digitaal verbonden kinderen van nu en de verontrustende ontwikkelingen zoals de toename van obesitas en depressie.

Natuur stimuleert creativiteit

In haar beroemde essay “Ecology of Imagination in Childhood“, stelt Edith Cobb dat contact met de natuur de creativiteit stimuleert. Door 300 biografien van briliante mensen te reviewen zag ze een gemeenschappelijk thema: intense belevenissen van de natuurlijke wereld toen ze kind waren. Studies in verschillende landen tonen aan dat kinderen creatiever spelen in een groene omgeving dan op betonnen speelplaatsen. Natuurlijke plaatsen bevorderen de fantasie en het rollenspel, redeneren en observeren.

Besmet met het natuurvirus

Een studie uit 2005 door de American Institutes for Research toonde aan dat kinderen die in de natuur les krijgen hun cijfers met 27% verhogen. Niet alleen is onderwijs in de natuur belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, maar het is ook van essentieel belang voor de toekomst van onze planeet. Waarom? Omdat wanneer we ons verbonden voelen met de natuur, we een meer duurzame levensstijl zullen hebben en we ons actief zullen inzetten voor natuurbehoud en natuuronderwijs, waardoor meer mensen “besmet worden met het natuurvirus”.

REINA JORDENS Coach | Bioloog | natuurcoach | burn out coach | wandelcoach

Natuurcoach Reina

Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in mensen en wat ze drijft. Wat komen wij hier doen en wat is de zin van het leven? Daarbij heb ik altijd een bijzonder contact met de natuur ervaren. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik biologie ben gaan studeren en een “echte bioloog” ben geworden. Een ecoloog die graag buiten is en vol enthousiasme anderen daarin meeneemt.

Om behalve mijn levenservaring ook tools en technieken te kunnen inzetten ben ik opleidingen gaan volgen, zoals  een 2-jarige post-HBO registeropleiding Life coaching,Co-active coaching, een 4 jarige Raja Yoga docentenopleiding, Mindfulness, Kinesiologie, Vipassana meditatie en Natuur- en Milieueducatie (NME) aan de Universiteit Utrecht.

Coaching kan in de praktijk in Egmond Binnen plaatsvinden, maar ook in de natuur rond Alkmaar (Egmond, Bergen, Castricum, Heemskerk, Schoorl en Heiloo). In overleg is het ook mogelijk op een andere locatie. Behalve coaching, geef ik ook mindfulness, yoga en haptomische massage.

Wil je meer weten over mij? Kijk dan hier.

Contact

Neem contact op via 06-3722588, of info@reinajordens.nl of via het contactformulier.

Natuurcoach Alkmaar, natuur coach, wandel coach, stress coach, burn out coach, mindfulness coach, Egmond, Heiloo, Castricum, Bergen, Heemskerk
Natuurcoaching
Mindfulness Egmond
Mindfulness
yoga coach, stress coach, burn out coach, mindfulness coach, natuur coach, Alkmaar, Egmond, Heiloo, Castricum, Bergen, Heemskerk
Yoga
Stress coaching
Stress en burnout
Massage Egmond
Massage
Egmond zee
Inspiratie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *